Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Чи варто ризикувати здоров’ям заради засмаги: 8 фактів про солярій

24 травня 2018
2891

Статистика свідчить, що молодь у всьому світі частіше користується соляріями, ніж дорослі. Водночас, засмага у солярії є найнебезпечнішою саме для підлітків, оскільки що раніше людина починає користуватися солярієм, то вищий ризик розвитку раку шкіри у майбутньому. Напередодні марафонів випускних балів і, відповідно, масових походів у солярії заради красивого відтінку шкіри нагадуємо, чому цього робити не варто.

Будь-який тип засмаги – штучна чи природна – небезпечний, адже шкіра піддається прямій дії УФ-променів. Засмага у солярії передбачає високий рівень УФ-випромінювання (UVA та UVB) протягом короткого проміжку часу, тому завжди існує ризик отримати опік шкіри та підвищити ймовірність небезпечних захворювань у майбутньому.

8 фактів про солярій

1. Солярій може призвести до раку шкіри, катаракти та раку очей

Відвідування соляріїв будь-якого типу – це піддавання шкіри прямій дії ультрафіолетових променів, а це збільшує ризик розвитку різних видів раку шкіри. Дослідження доводять, що відвідування солярію збільшує ризик розвитку найбільш небезпечного типу раку - меланоми. Так само солярій може стати причиною виникнення базально-клітинної карциноми та плоскоклітинного раку, катаракти та раку очей.

2. У молодих людей ризик раку вищий

Вчені дослідили, що серед жінок у віці до 30 років, які регулярно відвідували солярії, ризик розвитку меланоми був у шість разів вищий, ніж серед тих, які не засмагали. Серед жінок у віці від 30 до 39 років, які регулярно відвідували солярії,  цей показник був в чотири рази вищим, ніж серед тих, які не засмагали.

3. Що довше і частіше ви відвідуєте солярій, то більшим стає ризик розвитку раку

Вчені констатують, що ризик розвитку меланоми зростає із збільшенням кількості років, годин або сеансів у солярії.

4. Старі і нові моделі обладнання для штучної засмаги однаково шкідливі

Дослідження не лише підтверджують зв’язок між солярієм та розвитком меланоми, а й доводять, що немає суттєвої різниці щодо терміну використання обладнання для штучної засмаги: солярії будь-якого типу шкідливі для здоров’я, причому, як нові, так і старі моделі. Тому думати, що нова модель зробить сеанс абсолютно безпечним - не варто.

5. Солярій прискорює старіння

Штучна засмага пересушує шкіру і прискорює її старіння  (особливо у разі опіку), сприяє появі зморшок та вікових плям.

6. Штучна засмага не є безпечним способом стимулювання вироблення в організмі вітаміну D

Важливо, щоб організм людини отримував достатню кількість вітаміну D, але для цього не потрібно часто відвідувати солярії чи засмагати на сонці. Найбезпечніший спосіб – це прогулянки на свіжому повітрі з дотриманням усіх правил безпеки перебування на сонці. Крім цього, деякі продукти харчування є хорошим джерелом вітаміну D: риба, молочні продукти, яєчні жовтки.

7. Так звана «базова засмага» також небезпечна

Засмага – це реакція організму на ураження шкіри внаслідок дії УФ-променів. Існує така думка, що так звана «базова засмага» захищає шкіру від опіків у разі надмірного перебування на сонці. Однак немає жодних доказів на підтвердження цієї думки. В той же час, люди, які користуються соляріями, частіше повідомляють про опіки, ніж ті, хто засмагає на сонці.

8. Солярії заборонені або їх використання обмежено у багатьох країнах світу

У деяких штатах США, а також в Австрії, Бельгії, Фінляндії, Франції, Німеччині, Ісландії, Італії, Норвегії, Португалії, Іспанії та Великобританії діють закони, які забороняють неповнолітнім користуватися послугами соляріїв. А у Бразилії та Австралії діє повна заборона на солярії.

 

Як говорити з дітьми про шкідливість солярію: поради батькам

Краще почати розмову із дитиною про шкоду соляріїв до того, як почнеться період захоплення штучною засмагою. Діти краще слухають та сприймають цю інформацію, ніж підлітки, які намагаються завжди бути в тренді. Тому не зволікайте та розповідайте своїм дітям про шкоду засмаги для їх здоров’я, особливо у разі надмірного захоплення. Наприклад, ви можете пояснити своїм дітям, які основні ризики пов’язані зі штучною засмагою, щоб вони могли самостійно проаналізувати усі «плюси» і «мінуси» та  зробити власний вибір на користь здоров’я.

Переконайте їх, що необов’язково щодня відвідувати солярій, щоб мати чудовий вигляд на випускному чи іншій вечірці (адже найчастіше саме таке бажання є основним приводом для відвідування солярію). Поясніть їм, що негативний ефект від прямої дії УФ-променів на шкіру накопичується з кожним наступним відвідуванням солярію, а головне – це збільшує ризик розвитку раку шкіри.

 

 

Читайте також