Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

Відповіді на поширені питання про забезпечення медзакладів ліками

26 лютого 2019
3574

Розповідаємо, як дізнатися про очікувані поставки ліків, закуплених за кошти Державного бюджету, що робити у випадку невикористання запасів лікарських засобів до закінчення їхнього строку придатності і які інструменти допоможуть правильно планувати свої закупівлі, формувати лоти й виписувати технічні вимоги.

 

Як дізнатися про очікувані поставки ліків, закуплених за кошти Державного бюджету?

На сайті МОЗ щомісяця оновлюється інформація про виконання програм закупівель за всіма напрямами: http://moz.gov.ua/zakupivli-likiv

Зараз розробляється система, яка дозволить відстежувати статус закупівлі кожного окремого препарату. Її також буде розміщено на сайті МОЗ для ознайомлення в режимі он-лайн.

 

Що робити у випадку невикористання запасів лікарських засобів до закінчення їхнього строку придатності?

Заклади охорони здоров’я мають чітко планувати свою потребу та розраховувати запаси ліків так, щоб повністю їх використовувати. Потрібно постійно контролювати терміни придатності наявних ліків і намагатися не допускати ситуації їх невикористання.

Заклади охорони здоров’я можуть за взаємною згодою перерозподілити між собою ліки, медичні вироби, вакцини відповідно до п 10 постанови Кабінету Міністрів України від 17.03.2011 № 298 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я». Окрім цього, МОЗ перерозподіляє медичні засоби, ліки і вакцини, по-перше, за поданням закладів охорони здоров’я, які зобов’язані ініціювати до МОЗ перерозподіл лікарських засобів не менше ніж за п’ять місяців до закінчення їх строку придатності у випадку прогнозованої неможливості їх використання. Подруге, МОЗ самостійно перерозподіляє медичні засоби, ліки і вакцини за результатами моніторингу рівня забезпеченості згідно з фактичною потребою.

 

Які інструменти допоможуть правильно планувати свої закупівлі, формувати лоти й виписувати технічні вимоги?

За рекомендацією Антимонопольного комітету України Міністерство охорони здоров’я та Міністерство економічного розвитку і торгівлі України підготували низку рекомендацій для закупівельників лікарських засобів, які виклали у спільному листі від 19.12.2018 № 3301- 04/55905-03/01.7/33810. Переглянути і завантажити текст листа можна за посиланням: https://bit.ly/2TtjIEU. У листі подано рекомендації щодо формування предмета закупівлі та лотів, визначення переліку запитуваної документації, термінів придатності тощо.

Читайте також: Як забезпечити заклад охорони здоров’я медичними засобами

Читайте також