Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

Лікар має право: Про додаткову відпустку та інші пільги медиків

11 липня 2019
32860

Медики мають право на додаткову відпустку, пенсії на пільгових умовах та інші преференції. Розповідаємо, на які пільги і у яких випадках можуть розраховувати медичні працівники.

 

Додаткова відпустка

Робота медиків надзвичайно важлива, бо від цього часто залежить здоров’я і навіть життя мільйонів людей. Звідси і надзвичайно високе емоційне навантаження, і нічні чергування, частий контакт з інфікованими пацієнтами та підвищений ризик захворіти.

За важкі умови праці

Є список професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці (так званий Список №1), а також окремий список професій і посад з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням (Список №2). Медичні працівники з цих списків, крім основної щорічної відпустки, мають право на щорічну додаткову відпустку за роботу із шкідливими і важкими умовами праці або за особливий характер праці відповідно.

Максимальна тривалість такої додаткової відпустки ― 35 календарних днів, але тривалість для кожного працівника визначається у колективному договорі.

За ненормований робочий день

Крім того, щорічна додаткова відпустка передбачена для медиків з ненормованим робочим днем. Тривалість такої відпустки — до 7 календарних днів. Список посад медичних працівників з ненормованим робочим днем також має бути зафіксований у колективному договорі.

За безперервну роботу

Право на щорічну додаткову оплачувану відпустку тривалістю 3 календарні дні за безперервну роботу понад 3 роки мають такі медичні працівники:

  • лікарі дільничних лікарень, головні лікарі та лікарі амбулаторій, розташованих у сільській місцевості, лікарі загальної практики (сімейні лікарі) та медичні сестри загальної практики - сімейної медицини, завідувачі терапевтичних та педіатричних відділень поліклінік, керівники амбулаторій та відділень сімейної медицини;
  • медичні працівники бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, медичні працівники бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги станцій екстреної (швидкої) медичної допомоги, медичні працівники оперативно-диспетчерських служб центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, медичні працівники відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги.

Працівникам протитуберкульозних закладів

Через підвищену небезпеку інфікування окремі працівники протитуберкульозних закладів мають право на щорічну відпустку збільшеної тривалості.

36 календарних днів замість звичайних 24 робочих днів можуть відпочивати працівники протитуберкульозних закладів, які:

  • надають медичну допомогу хворим на туберкульоз;
  • працюють із живими збудниками туберкульозу чи матеріалами, що їх містять;
  • здійснюють догляд за хворими на туберкульоз та/або прибирання приміщень, у яких перебувають такі хворі.

45 календарних днів щорічної відпустки можуть використати у літній або будь-який зручний час працівники протитуберкульозних закладів, які мають професійне захворювання.

Зазначимо, що у разі використання щорічної відпустки збільшеної тривалості (36 або 45 календарних днів) працівники протитуберкульозних закладів не можуть претендувати на інші щорічні додаткові відпустки, передбачені законодавством. 

 

Пільгові умови отримання пенсії

Медичні працівники мають право на пільгові умови отримання пенсії. Усе залежить від закладу охорони здоров’я і посади. 

Пільги за вислугу років

Медики, які працюють у певних закладах охорони здоров’я і на певних посадах можуть вийти на пенсію раніше завдяки пенсії за вислугу років. Основна умова для отримання такої пенсії — спеціальний стаж роботи лікарів і середнього медичного персоналу, напрацьований у:

  • лікарняних закладах, лікувально-профілактичних закладах особливого типу, лікувально-трудових профілакторіях, амбулаторно-поліклінічних закладах, закладах швидкої та невідкладної медичної допомоги, закладах переливання крові, закладах охорони материнства і дитинства, санаторно-курортних закладах, установах з проведення лабораторних та інструментальних досліджень і випробувань Держсанепідслужби та територіальних органах Держсанепідслужби, діагностичних ценртах;
  • медико-соціальних експертних комісіях, бюро судово-медичних експертиз.

Стаж, необхідний для призначення пенсії за вислугу років медичним працівникам:

  • з 1 квітня 2015 року по 31 березня 2016 року необхідно мати – не менше 25 років 6 місяців спеціального стажу;
  • з 1 квітня 2016 року по 31 березня 2017 року – не менше 26 років;
  • з 1 квітня 2017 року по 31 березня 2018 року – не менше 26 років 6 місяців;
  • з 1 квітня 2018 року по 31 березня 2019 року – не менше 27 років;
  • з 1 квітня 2019 року по 31 березня 2020 року – не менше 27 років 6 місяців;
  • з 1 квітня 2020 року по 31 березня 2021 року – не менше 28 років;
  • з 1 квітня 2021 року по 31 березня 2022 року – не менше 28 років 6 місяців;
  • з 1 квітня 2022 року по 31 березня 2023 року – не менше 29 років;
  • з 1 квітня  2023 року по 31 березня 2024 року – не менше 29 років 6 місяців;
  • з 1 квітня 2024 року або після цієї дати – не менше 30 років.

Спеціальний стаж має бути підтверджений у трудовій книжці.

Пенсія за віком на пільгових умовах

Робота медиків входить до переліку робіт, що за умовами праці прирівнюються до тяжких і шкідливих (Список №1) та особливо тяжких і шкідливих (Список №2). Відповідно до цього, медики певних професій або посад і закладів охорони здоров’я можуть піти на пенсію за віком на пільгових умовах. Після досягнення 50 років і за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків, з них не менше 10 років на зазначених роботах, і не менше 20 років у жінок, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Якщо у Списках № 1 і № 2 не зазначається професія або посада, то пільга поширюється на всіх медичних працівників закладу або напрямку, незалежно від їхньої професії або посади.

 

Інші пільги для медиків

Медичні працівники також мають право на:

  • обов’язкове страхування за рахунок власника закладу у разі заподіяння шкоди їх життю і здоров’ю при виконанні професійних обов’язків; 
  • соціальну допомогу з боку держави у разі захворювання, каліцтва або в інших випадках втрати працездатності, що настала у зв’язку з виконанням професійних обов’язків;
  • безкоштовне паркування транспортних засобів у спеціально відведених для цього місцях у разі: обладнання транспортного засобу, яким керує медичний працівник, спеціальним розпізнавальним знаком встановленого законодавством зразка; розміщення на автомобілі спеціального стікера із зазначенням контактного телефону медичного працівника, який керує цим транспортним засобом. Власники спеціально відведених майданчиків для паркування мають забезпечити та виділити в межах майданчиків місця для безоплатного паркування транспортних засобів, якими керують медичні працівники.

 

ДЕ ЗАКРІПЛЕНО ПРАВО НА ПІЛЬГИ МЕДИКІВ

Право на страхування життя і здоров’я на роботі, додаткову відпустку та інші пільги регулюється такими законами і нормативно-правовими актами:

  • Основи законодавства України про охорону здоров’я: Закон України від 19.11.1992 р. [стаття 77].
  • Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР [статті 7-8].
  • Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9.07.2003 року № 1058-IV [стаття 114].
  • Закон України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 р. № 1788-ХІІ [статті 13-18, 51-55].
  • Закон України «Про протидію захворюванню на туберкульоз» від 05.07.2001 №2586-III [ч. 1, стаття 22, стаття 23].
  • Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці» від 17 листопада 1997 р. № 1290.
  • Постанова Кабінету Міністрів України «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років» від 4 листопада 1993 року № 909.
  • Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах» від 24 червня 2016 року № 461.
Читайте також