Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

Як впроваджувати нові клінічні протоколи: інструкція для лікарів 3/4

21 грудня 2017
15747

Чи має лікар звітувати перед керівництвом ЗОЗ чи департаментом охорони здоров'я щодо застосування нових клінічних протоколів? Чи усі лікарі в одному ЗОЗ мають застосовувати ті ж клінічні протоколи? Як бути з розробкою локальних протоколів? Відповіді на ці та інші питання - у третій частині інструкції-роз’яснення щодо впровадження нових клінічних протоколів.

Як лікар має звітувати перед керівництвом ЗОЗ щодо застосування нових клінічних протоколів?

При застосуванні нових клінічних протоколів лікар не потребує особливої форми звітності перед керівництвом лікарні. Лікар може впроваджувати у свою практику або нові клінічні протоколи, затверджені МОЗ України, або протоколи, затверджені внутрішнім наказом закладу охорони здоров’я. В обох вище вказаних випадках перед застосуванням нового клінічного протоколу лікар повинен отримати письмову згоду пацієнта згідно з наведеною в наказі форми.   

Чи потрібно затверджувати переклади нових клінічних протоколів в департаменті перед застосуванням?

Ні, не потрібно. Нові клінічні протоколи, у разі їхнього перекладу закладом охорони здоров’я, затверджуються відповідним наказом закладу до використання у даному окремому закладі та не потребують затвердження в департаменті охорони здоров’я.

Чи має лікар ЗОЗ звітувати перед департаментом охорони здоров’я щодо застосування нових клінічних протоколів?

Так, але лише за умови, якщо не можливе повне дотримання нового клінічного протоколу у ЗОЗ. У такому випадку, лікарю потрібно письмово (у довільній формі) повідомити структурний підрозділ з питань охорони здоров’я місцевої державної адміністрації про неможливість повного дотримання нового клінічного протоколу під час лікування певного захворювання та обрану альтернативу.

Чи усі лікарі в одному ЗОЗ мають застосовувати ті ж клінічні протоколи?

З метою підвищення якості надання медичної допомоги, лікарю варто проінформувати пацієнта про всі існуючі можливості лікування його захворювання та разом обрати оптимальний протокол. Варто застосовувати методи діагностики та лікування лише з доведеною ефективністю.

Чи лікарня має в обов’язковому порядку переходити з уніфікованих на нові клінічні протоколи?

Ні. Впровадження нових клінічних протоколів - це можливість підвищити якість надання медичної допомоги шляхом застосування методів діагностики та лікування захворювань з доведеною ефективністю (доказова медицина). Обов’язки закладу охорони здоров’я - надавати якісну медичну допомогу. Однак, вибір клінічного протоколу залишається за лікарем, за умови наявності тексту протоколу, перекладеного українською мовою та інформованої згоди пацієнта.  

Як бути із розробкою локальних протоколів?

Наказом скасовано подальшу розробку локальних клінічних протоколів. Замість них заклад на основі протоколів розробляє “клінічний маршрут пацієнта”.

Читайте також:

Як впроваджувати нові клінічні протоколи: інструкція для лікарів 1/4

Як впроваджувати нові клінічні протоколи: інструкція для лікарів 2/4​