Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

Як лікарям первинки, які працюють як ФОП, виписувати лікарняні

27 березня 2019
13371

У ході трансформації системи охорони здоров’я договір з Національною службою здоров’я підписують також лікарі, які ведуть приватну практику. Лікарі первинної ланки, що працюють як фізичні особи - підприємці, можуть надавати всі послуги, передбачені договором, зокрема - виписувати листки тимчасової непрацездатності.

 

Хто і на який термін може виписувати лікарняні

Лікар-ФОП, який отримав ліцензію МОЗ України на надання медичних послуг, є таким самим лікуючим лікарем, як і лікарі, що працюють у державних та недержавних  закладах охорони здоров’я і відповідно мають ті самі права, в тому числі – виписувати листки непрацездатності. У п. 1.4.5. Наказу МОЗ України від 13.11.2001 № 455, згідно зі змінами від 06.12.2011, вказано, що право видачі листків непрацездатності надається, зокрема,  «лікуючим лікарям закладів охорони здоров’я незалежно від форми власності та лікарям, що провадять  господарську діяльність з медичної практики як фізичні особи - підприємці».

Безпосередньо лікуючий лікар може видавати листок непрацездатності на строк до 5 календарних днів з наступним продовженням його, залежно від тяжкості захворювання, до 10 календарних днів. Це стосується і лікаря, який веде приватну практику як ФОП, і того, який працює з комунальному закладі, і лікаря з приватної клініки, яка має акредитацію.

Подальше продовження строку дії листка непрацездатності можливе лише лікуючим лікарем спільно з завідувачем відділення, а надалі — лікарською консультативною комісією (ЛКК), яка призначається керівником лікувально-профілактичного  закладу. Відповідно, лікар-ФОП самостійно може продовжувати дію лікарняного максимум до 10 днів. Але він може домовитися про співпрацю із закладом охорони здоров’я, що надає первинну медичну допомогу, де є відділення, завідуючий і можливість сформувати ЛКК.

 

Акредитація лікарям-ФОПам не потрібна

Для виписування листків непрацездатності лікарям-ФОПам не потрібна державна акредитація. Державна акредитація є добровільна і передбачена для закладів охорони здоров’я, якими ФОПи не є.

 

Де лікарям-ФОПам взяти лікарняні листки

Лікарі-ФОПи мають право на отримання бланків листків непрацездатності. Для цього вони повинні звернутись до структурних підрозділів (департаментів, управлінь) з питань охорони здоров'я обласних, Київської міської державних адміністрацій з заявкою на отримання бланків листків непрацездатності. Саме ці органи відповідальні за розподіл бланків листків непрацездатності відповідно до Наказу МОЗ України № 345 від 12 квітня 2016 року «Про організацію контролю за цільовим використанням коштів державного бюджету». Лікарі-ФОПи мають відшкодувати вартість бланків до Державного бюджету України. Станом на 2019 рік це 0,48 грн за бланк. Щоб урегулювати отримання бланків листків непрацездатності надавачами медичних послуг приватної форми власності МОЗ України надіслав відповідний  Лист від 10.08.2018 року № 19.1-09-1231/21168 керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій.

До кінця року видача листків непрацездатності буде переведена в електронну форму і буде здійснюватись через електронну систему охорони здоров’я. Лікарі-ФОПи матимуть таку можливість на рівні із закладами охорони здоров’я.

Читайте також