Скинути
Контраст
Розмір
Сховати налаштування
Гаряча лінія МОЗ
0800 505 201
Налаштування доступності
Close
Налаштування доступності
Гаряча лінія МОЗ
0800 505 201
Facebook Youtube Telegram X White
Про міністерство
Стратегія Керівництво Положення про міністерство Міжнародні партнери Очищення влади Внутрішній аудит
Воєнний стан
Громадянам
Заявка на лікування за кордоном Доступні ліки Здоров'я А-Я Всеукраїнський тур ЗміниТИ Закупівлі ліків Безоплатна правнича допомога Опитування Створення безбар`єрного простору Медичний канабіс Військово-лікарські комісії МСЕК Протидія COVID-19
Медичним працівникам
Освіта
Науково-дослідні установи Вступ на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров'я» Цикли спеціалізації, тематичного удосконалення та заходи БПР у 2024 році
Пресцентр
Документи
Е-здоров'я
e-Stock Електронна інтегрована система спостереження за захворюваннями (ЕЛІССЗ) Система Meddata
Контакти

МОЗ України рекомендує провести інформаційну кампанію для українців на місцях щодо попередження харчових отруєнь

Влітку суттєво збільшується кількість захворювань, пов’язаних із вживанням харчових продуктів.  З метою зменшення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь Міністерство рекомендує керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров'я обласних, Київської міської державних адміністрацій провести інформаційну кампанію для населення з питань дотримання гігієнічних вимог під час придбання, приготування та вживання харчових продуктів, умов та термінів їх зберігання та пропагувати серед населення гігієнічні навички, здоровий спосіб життя.

Прості речі рятують життя.

Що пропонується зробити

  • Розмістити інформаційні матеріали, як зберігати, вживати, готувати харчові продукти тощо, всередині медичних закладів, на ринках, у торговельних центрах, на пляжах, в громадському транспорті, у публічних місцях
  • Залучити місцеві ЗМІ, щоб інформувати людей щодо дотримання гігієнічних вимог в телесюжетах та у статтях (у друкованих та онлайн-виданнях)
  • Розмістити корисну інформацію про це на сайтах та сторінках у соціальних мережах органів місцевого самоврядування та закладів медичної допомоги
  • Залучити лідерів суспільної думки з місцевої громади для роз’яснювальної роботи про важливість правильного зберігання, приготування продуктів тощо

Дотримання санітарних норм

Докладніше про профілактику кишкових інфекцій читайте на сайті МОЗ України та на сайті Центру громадського здоровя Міністерства охорони здоровя України.

Статистика

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, кількість спалахів, спричинених збудниками гострої кишкової інфекції (ГКІ) як бактеріальної, так і вірусної етіології, зросло. З початку 2018 року, станом на 06 липня, в Україні зареєстровано 77 спалахів ГКІ, з них ротавірусного ентериту – 28, сальмонельозу – 20, ГКІ невстановленої етіології – 19, ГКІ встановленої етіології – 10. За аналогічний період 2017 року було зареєстровано 72 спалахи.