Скинути
Контраст
Розмір
Сховати налаштування
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Налаштування доступності
Close
Налаштування доступності
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Facebook Youtube Telegram X White
Про міністерство
Стратегія Керівництво Положення про міністерство Міжнародні партнери Очищення влади Внутрішній аудит
Воєнний стан
Громадянам
Заявка на лікування за кордоном Доступні ліки Здоров'я А-Я Всеукраїнський тур ЗміниТИ Закупівлі ліків Безоплатна правнича допомога Опитування Створення безбар`єрного простору Медичний канабіс Військово-лікарські комісії МСЕК Протидія COVID-19
Медичним працівникам
Освіта
Науково-дослідні установи Вступ на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров'я» Цикли спеціалізації, тематичного удосконалення та заходи БПР у 2024 році
Пресцентр
Документи
Е-здоров'я
e-Stock Електронна інтегрована система спостереження за захворюваннями (ЕЛІССЗ) Система Meddata
Контакти

Жири: корисні та не дуже

Здорове харчування значно знижує ризик виникнення багатьох неінфекційних захворювань, у т.ч. цукрового діабету, інфаркту, інсульту тощо. Водночас зростання обсягів виробництва перероблених продуктів разом із зміною темпу й способу життя призводять і до модифікацій моделей харчування. Зараз люди споживають більше продуктів із високим вмістом калорій, жирів, вільних цукрів та солі. Разом з тим все більше людей не вживають достатньої кількості злаків, фруктів, овочів та інших продуктів, що містять клітковину.

Чому важливо вживати жири?

Жири – така ж важлива складова раціону, як білки й вуглеводи. Від них не варто відмовлятися, навіть якщо вам дуже потрібно позбавитися зайвої ваги. Помірна кількість жирів у щоденному меню підтримує роботу нервової та ендокринної систем, покращує кровообіг. Крім того, жири сприяють збереженню краси та пружності шкіри.

Проте обсяг жирів у денному раціоні не повинен перевищувати 30% загальної споживаної енергії. При цьому насичені жири повинні становити не більше ніж 10% цього показника, а трансжири — менше за 1%. Отже, жири треба споживати усвідомлено, відрізняючи шкідливі від корисних.

Які жири є корисними, а які – ні?

До корисних належать моно- і поліненасичені жири. Мононенасичені жири містяться в рослинних оліях (оливковій, арахісовій, кунжутній, лляній); горіхах (кеш’ю, мигдалі, пекані, фісташках); авокадо. На поліненасичені жири багаті певні види риби (лосось, тунець, оселедець, сардини); волоські горіхи; різне насіння (соняшникове, гарбузове, лляне, кунжут).

Некорисними є насичені жири (незбиране коров’яче молоко, жирні види м’яса та птиці, сало, вершкове масло, твердий сир тощо) та трансжири (містяться переважно у випічці, смажених стравах, як-то картопля фрі, маргарині та інших продуктах). Ці жири є причиною надмірної ваги, підвищення рівня «поганого» холестерину в крові, а також є факторами ризику  виникнення серцево-судинних захворювань та діабету ІІ типу. Тому рекомендовано повністю виключити з раціону трансжири, а споживання насичених жирів обмежити.  

Найкраще для здоров’я буде замінити насичені жири ненасиченими.

Кілька порад щодо вживання жирів:

  1. Їжте менше жирного м’яса, особливо червоного.  Коли готуєте страви з м’яса, зрізайте з нього жир, а з птиці знімайте шкіру.
  2. Спробуйте не смажити страви, а запікати, варити, тушкувати або готувати на пару.
  3. Додавайте в салати насіння — соняшникове, гарбузове, кунжут, льон.
  4. Намагайтеся обмежити споживання сала й вершкового масла. Натомість обирайте для приготування їжі соняшникову, оливкову чи кунжутну олію, але невелику кількість і необроблену, тобто холодного віджиму.
  5. Відмовтеся від вживання трансжирів. Для цього уникайте обробленої та смаженої їжі: пончиків, бісквітів, пиріжків, замороженої піци, крекерів, цукерок тощо. Зважайте на склад продуктів. Якщо знайшли серед інгредієнтів  гідрогенізовану олію, а саме вона містить трансжири, то таких продуктів варто уникати.
  6. За можливості додайте у раціон авокадо, горіхи, морську рибу.

Ці прості рекомендації дозволять збалансувати свій раціон. Дотримуйтеся цих порад — і зможете укріпити здоров’я, зменшити ризик виникнення серцево-судинних хвороб, продовжити тривалість життя та покращити його якість.