Випадків холери в Україні не зафіксовано: понад 5 тисяч українців з підозрою на інфікування холерою обстежено з початку року
В Україні триває посилений епідемічний нагляд за холерою, який щорічно починається 1 червня та закінчується у вересні, коли спека спадає (за умови середньодобової температури 16 °С).
Загалом з початку року на холеру обстежено 5 123 людей із гострою кишковою інфекцією, у всіх випадках збудника холери не виявлено.
«З червня було зафіксовано декілька підозр, які відпрацьовувалися відповідно до національних протоколів. Підозри на холеру були зафіксовані у Запорізькій та Чернігівській областях. Швидкі тести показували позитивні результати, але під час епідемічного розслідування та лабораторних досліджень діагноз холера було знято», — повідомив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.
Окрім обстеження хворих з підозрою на холеру фахівці центрів контролю та профілактики хвороб проводять також дослідження зразків навколишнього середовища. Зокрема, моніторинг прісної та морської води. За результатами досліджень 5 909 проб, штамів холери не виявлено в жодному випадку.
Додатково посилене спостереження за холерою було розгорнуто на території постраждалих внаслідок підриву Каховської ГЕС областей, обстежено 3 334 особи із гострою кишковою інфекцією та досліджено 2 443 проби із об’єктів довкілля.
На рівні кожної області центрами контролю та профілактики хвороб проводяться заходи щодо недопущення виникнення та розповсюдження холери: розроблені комплексні та оперативні плани заходів, визначено заклади охорони здоров’я для госпіталізації пацієнтів з підозрою на холеру, сформовані оперативні протиепідемічні та дезінфекційні бригади, проводиться щотижневий аналіз стану захворюваності на ГКІ на рівні регіону.
Нагадаємо, холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає після вживання харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше у разі вживання забрудненої води, овочів, фруктів, під час купання, а також через їжу і побутові контакти. Без належного лікування може призвести до зневоднення та смерті.
Літо — сприятлива пора для поширення багатьох інфекцій, насамперед гострих кишкових. Саме тому важливо дотримуватися базових правил особистої гігієни, використання безпечної води, ретельної термічної обробки їжі тощо.