Скинути
Контраст
Розмір
Сховати налаштування
Гаряча лінія МОЗ
0800 505 201
Налаштування доступності
Close
Налаштування доступності
Гаряча лінія МОЗ
0800 505 201
Facebook Youtube Telegram X White
Про міністерство
Стратегія Керівництво Положення про міністерство Міжнародні партнери Очищення влади Внутрішній аудит
Воєнний стан
Громадянам
Заявка на лікування за кордоном Доступні ліки Здоров'я А-Я Всеукраїнський тур ЗміниТИ Закупівлі ліків Безоплатна правнича допомога Опитування Створення безбар`єрного простору Медичний канабіс Військово-лікарські комісії Протидія COVID-19
Медичним працівникам
Освіта
Науково-дослідні установи Вступ на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров'я» Цикли спеціалізації, тематичного удосконалення та заходи БПР у 2024 році
Пресцентр
Документи
Е-здоров'я
e-Stock Електронна інтегрована система спостереження за захворюваннями (ЕЛІССЗ) Система Meddata
Контакти

Віктор Ляшко: реформа шкільного харчування — надважливий елемент системи профілактики неінфекційних захворювань

30 березня у м. Буча на першій фабриці-кухні відбулася партнерська зустріч, присвячена обговоренню стратегічних цілей реформи шкільного харчування. До зустрічі долучилася перша леді України Олена Зеленська, очільники міністерств, представники іноземних посольств, міжнародних організацій та проєктів.

Учасники ознайомились із роботою фабрики-кухні та занурились у технологічні процеси приготування страв для дітей. Крім того, у межах партнерської зустрічі відбулася панельна дискусія за участі міжнародних партнерів реформи — Дитячого фонду ООН (UNICEF), Всесвітньої продовольчої програми ООН (WFP), Фонду Говарда Баффета (The Howard G. Buffett Foundation), Швейцарсько-українського проєкту DECIDE.

«Формування навичок здорового харчування починається із сім’ї. Налагодження системи повноцінного збалансованого харчування дітей також і в стінах навчальних закладів має вирішальне значення для їхнього здоров’я, нормального розвитку та функціонування організму. Це надважливий елемент профілактики неінфекційних захворювань у довгостроковій перспективі та зменшення випадків передчасної смерті від них. Це фундамент здоров’я українців у майбутньому. У 2023 році за технічної підтримки ВООЗ ми мали позитивний досвід залученості центрів контролю та профілактики хвороб до проведення кампаній із формування навичок здорового харчування в школярів у 4 регіонах країни. Поширення ініціативи «5 кроків до здорового харчування» в рамках проєкту «Кожна школа — здорова школа» на всі регіони України дозволило б привернути ще більшу увагу до питань здорового харчування та закріпити вже отримані знання та навички, які сприяють формуванню збалансованої тарілки та вибору здоровіших альтернатив у харчуванні», — наголосив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Кожен із міністрів, що взяли участь у зустрічі, представив стратегічні напрями роботи своїх відомств у межах реформи й обговорив із донорами потреби для їхньої реалізації.

Міністерство охорони здоров’я планує реалізувати три великі напрями:

1. Проведення комплексної інформаційної кампанії про здорове харчування

У межах цього компонента заплановане поширення знань про раціональне повноцінне харчування та його вплив на фізичне та психічне здоров’я. Це дозволить сформувати в дітей та всіх, хто про них турбується: батьків, вихователів, вчителів підхід до здоров’я як до цілісної системи, де багато залежить від того, наскільки здорові звички ми сформуємо ще в дітей раннього віку.

Крім того, у часи війни й підвищеної тривожності здорове харчування може стати частиною психологічної підтримки дитини, сприяючи поліпшенню її емоційного стану.

 

2. Забезпечення шкіл освітніми матеріалами про принципи здорового харчування та збереження фізичного здоров’я

Впевнені, що якісні освітні послуги — не тільки про знання, а і про збереження здоров’я дітей. Тож заплановано реалізувати освітній курс з основ здорового харчування для вчителів та вихователів, розробити інтерактивні матеріали для роботи з підлітками тощо.

Освітяни та працівники шкіл матимуть доступ до сучасних методичних посібників, останніх розробок у галузі здорового харчування та методологій залучення дітей у процеси формування сталих звичок у щоденному харчуванні.

 

3. Залучення закладів громадського здоров’я до формування навичок здорового харчування»

У 2023 році за технічної підтримки ВООЗ центри контролю та профілактики хвороб долучилися до проведення формування навичок здорового харчування в школярів у 4 регіонах країни. Заплановане поширення ініціативи «5 кроків до здорового харчування» в рамках проєкту «Кожна школа — здорова школа» на всі регіони України.

 

Учасники дискусії обговорили стратегічні цілі й майбутню співпрацю із їхньої реалізації, поділилися ідеями та ініціативами, які підсилять взаємодію між державою та міжнародними партнерами в межах розвитку реформи.

 

Довідка:
Фабрика-кухня є ініціативою першої леді Олени Зеленської в межах реформи шкільного харчування, яку розпочалася ще у 2020 році.

Меценатом проєкту став американський бізнесмен і філантроп Говард Баффет.

Фабрика-кухня в Бучі, яка розпочала свою роботу 11 березня 2024 року — пілотний проєкт, який уже поширюється на інші регіони України. Будівництво другої фабрики-кухні вже розпочалось у Лозівській громаді Харківської області. Одна така фабрика-кухня може забезпечувати харчуванням декілька десятків навчальних закладів (нині в Україні діє мережа з 13 тисяч шкіл та 9 тисяч закладів дошкільної освіти).