Скинути
Контраст
Розмір
Сховати налаштування
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Налаштування доступності
Close
Налаштування доступності
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Facebook Youtube Telegram X White
Про міністерство
Стратегія Керівництво Положення про міністерство Міжнародні партнери Очищення влади Внутрішній аудит
Воєнний стан
Громадянам
Заявка на лікування за кордоном Доступні ліки Здоров'я А-Я Всеукраїнський тур ЗміниТИ Закупівлі ліків Безоплатна правнича допомога Опитування Створення безбар`єрного простору Медичний канабіс Військово-лікарські комісії МСЕК Протидія COVID-19
Медичним працівникам
Освіта
Науково-дослідні установи Вступ на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров'я» Цикли спеціалізації, тематичного удосконалення та заходи БПР у 2024 році
Пресцентр
Документи
Е-здоров'я
e-Stock Електронна інтегрована система спостереження за захворюваннями (ЕЛІССЗ) Система Meddata
Контакти

У Бучі розпочали будівництво першої в Україні фабрики-кухні, де готуватимуть їжу для шкіл трьох громад

10 квітня у Бучі розпочалося будівництво першої в країні фабрики-кухні, де будуть готувати їжу для навчальних закладів трьох навколишніх громад: Бучі, Немішаєвого та Бородянки. Передбачається, що на ній можна буде приготувати 10 тисяч порцій харчування. 

«Діти – це майбутнє нашої країни. Понад рік тому вони змушені були подорослішати, проте попри повномасштабну війну продовжили здобувати знання. Ми не можемо поставити реформу на паузу. Навпаки, ми маємо рухатись ще швидше. Діти повертаються до безпосереднього навчання в школах. Впевнений, здорове харчування в навчальних закладах – один із кроків, що зробить наше майбутнє – нове покоління українців – здоровішим і сильнішим. Навіть в умовах війни ми маємо дбати про найцінніше», – наголосив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Початок будівництва став поверненням до ініційованої Оленою Зеленською реформи шкільного харчування, впровадження якої перервало російське вторгнення. Меценатом проєкту став американський філантроп і бізнесмен Говард Баффет, він також відвідав будівництво пілотної фабрики-кухні.

«Для країни й усього світу Буча стала місцем російських злочинів, але ми хочемо, щоб разом із цією драматичною пам’яттю вона продовжувала жити як нормальне, щасливе місто, ставати комфортнішою. Щоб на цих вулицях гралися діти, щоб тут вони ходили до школи й дорослішали. Щоб це місто було тим, чим воно й задумане: рідним, улюбленим місцем сили для тисяч людей. Щоб жителі його не втратили, а, навпаки, цінували ще більше», – сказала перша леді. 

У межах реформи шкільного харчування спільно з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури було напрацьовано три варіанти організації харчування у школі:

  1. Кухня повного циклу (у навчальних закладах, де є економічна доцільність і технічно-технологічна можливість, усе готують на місці з нуля).
  2. Опорні кухні (з однієї потужної кухні їжу транспортують до сусідніх шкіл).
  3. Фабрика-кухня (великий обсяг постачання, окрема будівля, у якій готують, шоково охолоджують їжу й транспортують до багатьох шкіл).

Такий розподіл дозволить навчальним закладам знизити витрати на воду та електроенергію, а також налагодити систематизоване постачання дітям безпечної та якісної їжі.

Під час запуску будівництва відбулося також розширення ініціативи: презентовано проєкт другої такої фабрики, яку побудують у Лозовій на Харківщині. Очікується, що фабрика-кухня в Лозовій забезпечить харчуванням 89 шкіл і дошкільних закладів Лозівської територіальної громади.