Проєкт наказу МОЗ України "Про затвердження показників безпечності (вимог) до харчових ароматизаторів, показників безпечності (вимог) харчових добавок та показників безпечності (вимог) харчових ензимів"
Показники безпечності (вимоги) до ароматизаторів
Показники безпечності (вимоги) до харчових ензимів
Показники безпечності (вимоги) до харчових добавок
Додаток 1 до Показників безпечності (вимог) до харчових ароматизаторів (пункт 1 розділу І)
Додаток 1 до Показників безпечності (вимог) до харчових ароматизаторів (розділ V)
Додаток 1 до Показників безпечності (вимог) до харчових добавок (пункт 4 розділу І)
Додаток 2 до Показників безпечності (вимог) до харчових добавок (пункт 4 розділу І)
Додаток 3 до Показників безпечності (вимог) до харчових добавок (пункт 4 розділу І)
Додаток 4 до Показників безпечності (вимог) до харчових ароматизаторів (пункт 3 розділу ІІ)
Додаток 4 до Показників безпечності (вимог) до харчових добавок (пункт 1 розділу ІІІ)
Додаток 5 до Показників безпечності (вимог) до харчових ароматизаторів (пункт 5 розділу ІІ)
Додаток 5 до Показників безпечності (вимог) до харчових добавок (пункт 2 розділу VI)
Додаток 6 до Показників безпечності (вимог) до харчових добавок (пункт 9 розділу VII)
ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ОПРИЛЮДНЕННЯ
Міністерство охорони здоров’я України повідомляє про оприлюднення доопрацьованого проєкту наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження показників безпечності (вимог) до харчових ароматизаторів, показників безпечності (вимог) харчових добавок та показників безпечності (вимог) харчових ензимів» (далі – проєкт акта).
Пунктами 17, 18 та 19 Всеохоплюючої Стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею» Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 228-р передбачено завдання щодо імплементації в національне законодавство України положень законодавства Європейського Союзу щодо харчових добавок, харчових ароматизаторів та харчових ензимів.
Пунктами 236, 237, 239, 241 – 243 плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106 (далі – План заходів) Міністерство охорони здоров’я України визначено відповідальним за імплементацію:
Регламентy (ЄC) № 1333/2008 Європейського Парламенту та Ради від 16 грудня 2008 року щодо харчових добавок;
Регламентy (ЄС) № 1334/2008 Європейського Парламенту та Ради від 16 грудня 2008 року щодо ароматизаторів та деяких харчових інгредієнтів з ароматичними властивостями, що використовуються в харчових продуктах, та щодо внесення змін до Регламенту Ради (ЄС) № 1601/91, Регламентів (ЄС) № 2232/96 і (ЄС) № 110/2008 та Директиви 2000/13/ЄС;
Регламентy (ЄC) № 1332/2008 Європейського Парламенту та Ради від 16 грудня 2008 року щодо харчових ензимів та внесення змін до Директиви Ради 83/417/ЄЕС, Регламенту Ради (ЄС) № 1493/1999, Директиви 2000/13/ЄС, Директиви Ради 2001/112/ЄС та Регламенту (ЄС) № 258/97;
Імплементаційного Регламенту Комісії (ЄС) № 872/2012 від 1 жовтня 2012 року про прийняття переліку ароматичних речовин, передбачених Регламентом (ЄС) № 2232/96 Європейського Парламенту та Ради, внесення його до Додатку І до Регламенту (ЄС) № 1334/2008 Європейського Парламенту та Ради та про скасування Регламенту Комісії (ЄС) № 1565/2000 та Рішення Комісії 1999/217/ЄС;
Регламенту Комісії (ЄС) № 873/2012 від 1 жовтня 2012 року щодо перехідних положень стосовно списку Союзу ароматизаторів і вихідних матеріалів, викладених у Додатку I до Регламенту (ЄС) № 1334/2008 Європейського Парламенту та Ради;
Регламенту Комісії (ЄС) № 231/2012 від 9 березня 2012 року, що встановлює специфікації для харчових добавок, перелічених у Додатках ІІ та ІІІ до Регламенту (ЄС) № 1333/2008 Європейського Парламенту та Ради.
Проєкт акта розроблено з метою встановлення вимог до харчових добавок, харчових ароматизаторів та харчових ензимів відповідно до частини другої статті 6 та частини першої статті 15 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», підпункту 14 пункту 4, пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90) та на виконання пунктів 236, 237, 239, 241 – 243 Плану заходів.
Відповідно до абзацу вісімнадцятого частини другої статті 3 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» дія цього Закону не поширюється на здійснення регуляторної діяльності, пов’язаної з прийняттям нормативно-правових актів, що містять положення, спрямовані на виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами – членами, з іншої сторони, у тому числі додатків до неї.
Враховуючи вищевикладене, вимоги статті 9 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» не поширюються на зазначений проєкт акта.
Зауваження та пропозиції приймаються Департаментом громадського здоров’я МОЗ України протягом 15 днів з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді:
01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7