Скинути
Контраст
Розмір
Сховати налаштування
Гаряча лінія МОЗ
0800 505 201
Налаштування доступності
Close
Налаштування доступності
Гаряча лінія МОЗ
0800 505 201
Facebook Youtube Telegram X White
Про міністерство
Стратегія Керівництво Положення про міністерство Міжнародні партнери Очищення влади Внутрішній аудит
Воєнний стан
Громадянам
Заявка на лікування за кордоном Доступні ліки Здоров'я А-Я Всеукраїнський тур ЗміниТИ Закупівлі ліків Безоплатна правнича допомога Опитування Створення безбар`єрного простору Медичний канабіс Військово-лікарські комісії МСЕК Протидія COVID-19
Медичним працівникам
Освіта
Науково-дослідні установи Вступ на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров'я» Цикли спеціалізації, тематичного удосконалення та заходи БПР у 2024 році
Пресцентр
Документи
Е-здоров'я
e-Stock Електронна інтегрована система спостереження за захворюваннями (ЕЛІССЗ) Система Meddata
Контакти

Як впроваджувати норми харчового законодавства у закладах освіти – безоплатні курси для освітян

На платформі «Prometheus» зʼявилися два безплатні онлайн-курси про те, як закладам освіти впроваджувати норми харчового законодавства.

  • Базовий курс: «Практичні аспекти виконання закладами освіти вимог харчового законодавства». 
  • Поглиблений курс: «Впровадження у харчоблоках закладів освіти процедур, заснованих на принципах НАССР*».

Курси розроблено у межах реформи шкільного харчування, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.

Навчання буде корисним для: 

  • керівників та засновників навчальних закладів;
  • працівників, які відповідають за розроблення та впровадження процедур у шкільних їдальнях та в дитячих садках за системою НАССР;
  • персоналу, який обробляє, готує або подає їжу у шкільних їдальнях і дитячих садках, а також в інших установах для обслуговування в шкільних і дитячих їдальнях.

Під час навчання слухачі дізнаються про:

  • чинні вимоги харчового законодавства до організації харчування в закладах освіти;
  • нормативні акти у сфері безпечності харчових продуктів, з якими треба ознайомитися;
  • раціональний розподіл обов’язків між усіма зацікавленими організаціями;
  • способи уникнення непотрібних витрат коштів та часу;
  • правильну організацію та ведення документування;
  • впровадження гігієнічних умов, відповідальних за це осіб;
  • застосування принципів НАССР у закладах громадського харчування;
  • ведення збалансованої документації: доказ діяльності та уникнення бюрократичних підходів.

Після успішного завершення базового курсу учасники, що набрали щонайменше 60% загальної кількості балів за результатами тестування, отримають сертифікат. Він дозволить продовжити навчання на поглибленому курсі, за результатами якого також можна отримати сертифікат. 

Довідка: НАССР (Hazard Analysis Critical Control Points) – система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках – це міжнародно визнаний метод виявлення та управління ризиками, пов’язаними із безпечністю харчових продуктів. Вона враховує небезпечні фактори біологічного, хімічного та фізичного походження, від сировини до обігу та споживання готової продукції.