Як впроваджувати норми харчового законодавства у закладах освіти – безоплатні курси для освітян
На платформі «Prometheus» зʼявилися два безплатні онлайн-курси про те, як закладам освіти впроваджувати норми харчового законодавства.
- Базовий курс: «Практичні аспекти виконання закладами освіти вимог харчового законодавства».
- Поглиблений курс: «Впровадження у харчоблоках закладів освіти процедур, заснованих на принципах НАССР*».
Курси розроблено у межах реформи шкільного харчування, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.
Навчання буде корисним для:
- керівників та засновників навчальних закладів;
- працівників, які відповідають за розроблення та впровадження процедур у шкільних їдальнях та в дитячих садках за системою НАССР;
- персоналу, який обробляє, готує або подає їжу у шкільних їдальнях і дитячих садках, а також в інших установах для обслуговування в шкільних і дитячих їдальнях.
Під час навчання слухачі дізнаються про:
- чинні вимоги харчового законодавства до організації харчування в закладах освіти;
- нормативні акти у сфері безпечності харчових продуктів, з якими треба ознайомитися;
- раціональний розподіл обов’язків між усіма зацікавленими організаціями;
- способи уникнення непотрібних витрат коштів та часу;
- правильну організацію та ведення документування;
- впровадження гігієнічних умов, відповідальних за це осіб;
- застосування принципів НАССР у закладах громадського харчування;
- ведення збалансованої документації: доказ діяльності та уникнення бюрократичних підходів.
Після успішного завершення базового курсу учасники, що набрали щонайменше 60% загальної кількості балів за результатами тестування, отримають сертифікат. Він дозволить продовжити навчання на поглибленому курсі, за результатами якого також можна отримати сертифікат.
Довідка: НАССР (Hazard Analysis Critical Control Points) – система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках – це міжнародно визнаний метод виявлення та управління ризиками, пов’язаними із безпечністю харчових продуктів. Вона враховує небезпечні фактори біологічного, хімічного та фізичного походження, від сировини до обігу та споживання готової продукції.