Скинути
Контраст
Розмір
Сховати налаштування
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Налаштування доступності
Close
Налаштування доступності
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Facebook Youtube Telegram X White
Про міністерство
Стратегія Керівництво Положення про міністерство Міжнародні партнери Очищення влади Внутрішній аудит
Воєнний стан
Громадянам
Заявка на лікування за кордоном Доступні ліки Здоров'я А-Я Всеукраїнський тур ЗміниТИ Закупівлі ліків Безоплатна правнича допомога Опитування Створення безбар`єрного простору Медичний канабіс Військово-лікарські комісії МСЕК Протидія COVID-19
Медичним працівникам
Освіта
Науково-дослідні установи Вступ на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров'я» Цикли спеціалізації, тематичного удосконалення та заходи БПР у 2024 році
Пресцентр
Документи
Е-здоров'я
e-Stock Електронна інтегрована система спостереження за захворюваннями (ЕЛІССЗ) Система Meddata
Контакти

Як харчуватися жінкам, які годують грудьми: правда і міфи

Немає єдиної поради щодо харчування жінки, яка годує грудьми. Водночас досі ця тема має безліч міфів і невиправданих табу. Розповідаємо про офіційні рекомендації харчування жінок, які годують грудьми, та огляди клінічної ефективності підходів до зменшення кольок. 

 

Чи треба більше калорій

Жінка, яка годує немовля, витрачає приблизно на 500-600 кілокалорій більше, ніж та, що не вагітна і не годує. Чи потрібно збільшувати кількість їжі — залежить від ваги жінки. Під час вагітності треба набрати щонайменше 8 кг. Це нормально — народити і важити більше, ніж до вагітності. 

Якщо під час вагітності жінка набрала значну вагу або мала зайву вагу до вагітності, то немає потреби збільшувати калорійність раціону. Грудне вигодовування упродовж принаймні шести місяців (як це рекомендує ВООЗ) призведе до поступового зменшення об’ємів жирової тканини. Дотримуватися обмеженого раціону, аби схуднути, не варто. Це матиме негативні наслідки для здоров’я. Жінки, що мають недостатню вагу, потребують більшого споживання калорій під час лактації. 

Якість грудного молока частково залежить від того, що їсть матір. Воно має різний кількісний склад в залежності від періоду лактації. Якщо матері бракує водорозчинних вітамінів: С, В9, В12 — їх бракуватиме і в молоці. Щодо жиророзчинних вітамінів такої залежності немає, адже вони запасаються в жировій тканині і виходять в кровотік по мірі схуднення.http://bit.ly/2S33rqp 
 

Що їсти жінці, яка годує грудьми

Жодні рекомендації не кажуть: “Не їсти червоного, оранжевого, коричневого, гострого, а також свіжих фруктів та овочів, не пити кави, натомість налягати на молоко та червоне вино для лактації”. Навпаки, мами, що годуєть, мають повноцінно харчуватися, і споживати свіжі овочі, фрукти, ягоди, м’ясо та рибу. Саме такий раціон підтримає здоров’я матері. 

Білок потрібно їсти 2-3 рази на день: м’ясо тварин чи птиці, рибу, яйця, бобові, горіхи і насіння. Якщо ви не їсте м’яса чи тваринних продуктів — все гаразд. Пильнуйте достатнє споживання білка рослинного походження, і читайте про вітаміни і добавки. 

Їжте три порції овочів, в тому числі темно-зелених та оранжевих. Це джерело магнію, фолієвої кислоти та каротиноїдів. Їжте дві порції фруктів щодня. В раціоні мають бути присутні цільнозернові продукти: висівковий хліб, макаронні вироби та каші. Пийте, коли відчуваєте спрагу. Заливатися водою, аби було молоко, не потрібно. 

У жінок під час лактації збільшені витрати вітамінів і мінералів. Веганкам та вегетаріанкам потрібні добавки вітамінів D та В12. Жінкам з анемією потрібно приймати добавки заліза. Зверніть увагу, що анемія не є протипоказанням для лактації. Жінкам із недостатньою вагою, чи веганкам і вегетаріанкам, жінкам, що уникають молочної продукції можуть бути потрібні добавки кальцію. http://bit.ly/2xGyLlahttp://bit.ly/2S33rqp 


Чого уникати? 

Безпечної дози алкоголю не існує, а вагітним жінкам заборонено споживати алкоголь. Якщо жінка, що годує, випила, до прикладу, трохи вина — потрібно зачекати щонайменше 3-4 години від прийому алкоголю до годування. 

Алкоголь проникає в молоко, але по мірі його руйнації в печінці, рівень спирту в крові та молоці знижуються. Тобто годувати чи зціджувати для майбутнього годування можна лише в тверезому стані. Якщо немає змоги чекати, то молоко слід зцідити і злити. https://mayocl.in/2XAi0mp 

Куріння також належить до звичок, від яких слід відмовитися раз і назавжди. Матері, які не хочуть кидати куріння, не можуть використати цей аргумент для відмови від грудного вигодовування — користь від грудного молока перевищує шкоду від материнського куріння. Куріння може зменшувати лактацію. Курити поруч із дитиною заборонено ВООЗ. Але краще відмовитися від сигарет взагалі. http://bit.ly/2YLQ5Bm 

Кофеїн кави, енергетиків і шоколаду частково потрапляє в молоко. Наразі обмеження стосуються саме кофеїновмісних енергетиків. Дві-три порції кави вважаються цілком припустими під час лактації, особливо, коли діти старші. До того ж, не забувайте про декафеїнізовану каву, яка хоч і не бадьорить, але дарує задоволення. А питання бадьорості молодих батьків самою лише кавою не вирішити, бо поступово виникає звикання. Потрібно давати один одному можливість виспатися. http://bit.ly/2NI42iw 

Риби і морепродуктів уникати не треба. Незамінні жирні кислоти риби морської потрібні для розвитку мозку дитини. Але щодо риби є певні застереження: більше і дорожче не означає краще. В різних видах риби накопичуються в різному ступені важкі метали, які потрапляють в грудне молоко. Щоб цьому запобігти, варто їсти рибу двічі-тричі на тиждень, і не купувати тунця, акулу, королівську скумбрію (величезну) і рибу-меч. Оселедці, скумбрію, мушлі, восьминогів, річкову форель, лосося і дорадо їсти можна.http://bit.ly/2G3BSbP 

Слід свідомо уникати продуктів, що викликають алергію чи непереносимість в самої матері, а також в батька чи інших близьких родичів немовляти. 

Алергія — це реакція імунної системи, яка проявляється як почервоніння і свербіж губ, біль в животі, зелений чи з вкрапленнями крові слизуватий стул. Непереносимість — це нездатність перетравлювати чи засвоювати, наприклад, лактозу молока або фруктозу фруктів. Алергію, в принципі, можуть викликати будь-які сполуки. Це — особливість реакції імунної системи конкретної людини, відсутність в неї толерантності до продукту. Але найпоширенішими алергенами є горіхи (арахіс), казеїн молока і яйця. http://bit.ly/32jFHTt,http://bit.ly/2NIosrY 

Американська академія дерматології застерігає, що безпідставне обмеження раціону матері жодним чином не зменшує ризиків прояв атопічного дерматиту в дитини.http://bit.ly/2XQTwJH 

Навпаки, матір має повноцінно харчуватися, а грудне вигодовування до 4-6 місяців знижує ймовірність схильності дитини до атопічного дерматиту. Цікавими є нещодавні дослідження, які показали, що виняткове грудне вигодовування понад 6 місяців знову підвищує ризик атопічного дерматиту. Слід комбінувати прикорм, суміш і грудне молоко — дітям потрібно навчати імунну систему толерантності до різних продуктів.http://bit.ly/32gxxLShttp://bit.ly/32f6sbN 

Ще один закид мамам — це акне та інші висипання немовлят. Тут знову все списують на “ти щось не те з’їла”. Але причиною акне в дітей до 6 місяців вважають наразі

гормони матері, що надходять з молоком. В більш старшому віці причиною може бути інфекція.http://bit.ly/2XxmaLL 

Жінкам, що годують, а також усім решті, не варто пити непастеризоване молоко, їсти сирувате м’ясо чи рибу, сушену рибу, домашні заготовки м’яса, погано промиті чи взагалі брудні овочі та фрукти, чи розморожувати м’ясо поза холодильником. http://bit.ly/2YLQ5Bm 


Чи можна запобігти колькам?

Кольки — це напади сильного і тривалого плачу немовлят. Є певний зв’язок між раціоном матері і кольками, але дуже схоже, що він перебільшений. Смак їжі матері дає відлуння в молоці, але немовлята все одно добре сприймають пряну їжу чи часник. 

Щоб знайти якийсь зв’язок між раціоном і кольками, ведіть щоденник того, що з’їли, і як почувається дитина. Але якщо якийсь продукт викликає дискомфорт в матері, як-от нерозчинна клітковина капусти, він може викликати дискомфорт і в дитини. 

Наразі жодні рекомендації не забороняють всім без винятку матерям їсти броколі чи перець або інші потенційно небезпечні продукти. В разі незвично сильної діареї в дитини після певного продукту, не їжте його кілька тижнів. Якщо причина в цьому, має стати значно краще. Та, скоріше за все, кольки, діарея чи плач все одно час від часу ускладнюватимуть вам життя. http://bit.ly/2xGyLla 

Огляд в базі Cochrane 2018 року повідомляє, що дослідженням ефективності різних підходів у запобіганні колькам бракує достовірності. Є певні свідчення, що уникнення матір’ю молочних продуктів, а також використання суміші на основі соєвого гідролізату замість суміші на основі коров’ячого молока можуть бути ефективними. 

Якщо кольки чи діарея викликані нестачею лактази — ферменту, що розщеплює молочний цукор (тобто в даному разі це непереносимість), то допоможе прийом дитиною лактази. Чаї на основі ромашки та фенхелю можуть бути ефективними, але застосовувати їх слід щонайменше тиждень. http://bit.ly/2LKSJUi. Прийом пребіотиків не виключав кольків, але зменшував їх тривалість, повідомляє інший огляд. http://bit.ly/2YJ9d2K 

Також, для запобігання колькам дитину слід годувати і “переднім”, і “заднім” молоком, тобто не пропонувати другу молочну залозу, поки дитина не висмокче все молоко із першої, тримати дитину частіше вертикально або на животі, робити гімнастику і масаж живота. 

Отже, жінкам, які народили, слід їсти все найкраще, і обмежути себе передусім в тому, що нікому не корисне — курінні, алкоголі, шкідливій сумнівній їжі. Діти розрізняються за темпераментом, збудливістю, в них по-різному колонізується мікрофлорою кишківник. Тому важко знайти спільний знаменник. Але дуже ймовірно, що вам можна їсти черешню і абрикоси, навіть якщо ви народили минулого тижня.