Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Трансформація системи

Категорії

МОЗ пропонує для громадського обговорення проект концепції професійного ліцензування лікарів в Україні

15 червня 2018
25209

МОЗ України запрошує долучитись до обговорення концепції професійного ліцензування лікарів. Ця концепція пропонує впровадити повністю нову систему доступу до лікарської професії. До 2024 року всі українські лікарі мають інтегруватись у міжнародну лікарську спільноту з належним рівнем знань і професійних навичок.

 

Ситуація сьогодні

Сьогодні діє система атестації, яка підтверджує стаж, але не професіоналізм і не якість роботи. Держава має монополію на послуги з підвищення кваліфікації.

В той самий час, фактично відсутній дієвий механізм персональних відповідальності персональної відповідальності перед пацієнтом за якість наданої медичної допомоги.

 

Що зміниться в результаті запровадження професійного професійного ліцензування лікарів

Введення ліцензування передбачає зміни з моменту вступу в медичний університет

Вже введено прохідний бал 150 за обов’язкові предмети як для студентів-бюджетників, так і для студентів-контрактників. Бюджетні місця будуть розподілятися серед найбільш сильних абітурієнтів в ти медичні виші, які вони обрали.

Нова система оцінки знань

Студенти, які почали вчитись з 2016 року на магістерській програмі, після складання всіх необхідних іспитів — на третьому, шостому курсі, в інтернатурі та резидентурі —  стануть спеціалістами з професійною ліцензією.

Нова система безперервного розвитку лікарів

Передатестаційні цикли скасовуються. Лікарю надається право обирати, де вчитися і які курси обирати. Система нарахування балів змінюється
 — буде зараховуватися як формальна, так і самоосвіта, і неформальна освіта. Система атестації буде діяти до 2020 року.

Постанова Уряду, що впроваджує це, вже прийнята, розробляються нормативно-правові акти МОЗ України.

Професійна ліцензія лікаря

Ліцензію потрібно підтверджувати кожні три роки. При підтвердженні ліцензії враховуватиметься особисте освітнє портфоліо та історія медичної практики. У випадку недбалості чи суттєвих помилок лікаря, ліцензію може бути призупинено або анульовано.

Ліцензійна рада

Органом, що видає ліцензії стане Ліцензійна рада з 30 обраних лікарів. Можливе залучення до складу Ліцензійної ради іноземних експертів.

Поступовий перехід на нову систему для лікарів, які вже практикують

Перехідний період триватиме 5 років: 2020-2024. Лікарі складуть спеціальний ліцензійний іспит.

Також Україна визнає ліцензії країн ЄС, США, Ізраїлю, Канади, Японії.

Запровадження професійного ліцензування лікарів — визнання, що головне в роботі лікаря  — професіоналізм, знання і його практика.

Професійна ліцензія ліквідує колективну безвідповідальність і впроваджує персональну відповідальність лікаря за прийняття клінічних рішень та якість надання допомоги.
Нова система навчання, перенавчання і відповідальності створить якість медичної допомоги та підвищить довіру до лікарської професії.

Докладніше: Проект Концепції професійного ліцензування лікарів

 

Читайте також