Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Громадське обговорення (архів)

Категорії

Проєкт наказу МОЗ України «Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я»

12 лютого 2020
23553

Повідомлення про оприлюднення

 

Проект наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я»

 

Пояснювальна записка

 


ПОВІДОМЛЕННЯ
про оприлюднення проєкту наказу МОЗ України
«Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я»

 

Міністерство охорони здоров'я України повідомляє про оприлюднення проєкту наказу МОЗ «Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я», який розроблено з метою запровадження сучасних підходів до профілактики, епідеміологічного нагляду та обліку інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги та дозволить запровадити удосконалену систему профілактики інфекцій та інфекційного контролю, епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги.

 

Систематичне дотримання правил надання медичної допомоги у взаємозв’язку із забезпеченням готовності до виникнення спалахів, дозволить попередити і зменшити розповсюдження збудників інфекцій та відіграватиме важливу роль в стримуванні зростання стійності до антимікробних препаратів.

 

Проект наказу та пояснювальна записка оприлюднені шляхом розміщення на офіційному веб-сайті Міністерства охорони здоров'я України в мережі Інтернет www.moz.gov.ua

 

Зауваження та пропозиції приймаються Директоратом громадського здоров'я МОЗ України протягом 16 днів з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7.

 

Міністерство охорони здоров'я України 01601, Київ, вул. М. Грушевского, 7, тел. 253-82-66, контактна особа: Ганжа Ірина Миколаївна, e-mail: [email protected].

 


 

ПРОЄКТ

 

Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я

 

Відповідно до статті 6 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», підпункту 6 пункту 5 постанови Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 року №1073 «Деякі питання договорів медичного обслуговування населення», підпунктів 5 та 11 пункту 3 Національного плану дій щодо боротьби із стійкістю до протимікробних препаратів, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 06 березня 2019 року № 116, пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267, з метою удосконалення організації профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я

 

НАКАЗУЮ:

 

1. Затвердити Порядок здійснення епідеміологічного нагляду та ведення обліку інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги, що додається.

 

2. Затвердити Порядок профілактики інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги, що додається.

 

3. Затвердити Порядок проведення гігієни рук в закладах охорони здоров’я та стаціонарних соціально-медичних установах, що додається.

 

4. Затвердити Інструкцію з впровадження профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я, що додається.

 

5. Затвердити Інструкцію з впровадження покращення гігієни рук в закладах охорони здоров’я та стаціонарних соціально-медичних установах, що додається.

 

6. Затвердити Інструкцію з впровадження програми адміністрування антимікробних препаратів в закладах охорони здоров’я, що додається.

 

7. Затвердити Типове положення про комісію з інфекційного контролю закладу охорони здоров’я та стаціонарної соціально-медичної установи, що додається.

 

8. Державній установі «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» (Кузін І.) забезпечити:

 

1) координацію та інформаційно-консультативний супровід закладів і установ охорони здоров’я та закладів громадського здоров’я з організації та впровадження профілактики інфекцій та інфекційного контролю, покращення гігієни рук, епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги і адміністрування антимікробних препаратів;

 

2) розробку та функціонування електронної системи для збору, узагальнення і аналізу даних щодо інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги;

 

3) координацію та інформаційно-консультативний супровід територіальних закладів громадського здоров’я з організації та проведення дозорного епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги;

 

4) збір, узагальнення, аналіз даних та подання інформації до Міністерства охорони здоров’я України щодо інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги;

 

5) розробку рекомендацій щодо планування та організації заходів профілактики і ліквідації спалахів інфекційних хвороб, пов’язаних із наданням медичної допомоги.

 

9. Визнати такими, що втратили чинність:

 

1) наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про організацію профілактики внутрішньолікарняних інфекцій в акушерських стаціонарах» від 10 травня 2007 року № 234, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 21 червня 2007 року за № 694/13961;

 

2) наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про організацію контролю та профілактики післяопераційних гнійно-запальних інфекцій, спричинених мікроорганізмами, резистентними до дії антимікробних препаратів» від 04 квітня 2012 року № 236, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 06 червня 2012 року за № 912/21224.

 

10. Директорату громадського здоров’я (Скіпальський А.) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

 

11. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Ляшка В..

 

12. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

 

Міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька

 


ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проєкту наказу Міністерства охорони здоров’я України
«Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я»

 

1. Резюме

Проєктом наказу запроваджуються сучасні підходи до профілактики, епідеміологічного нагляду та обліку інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги.

 

Систематичне дотримання правил надання медичної допомоги у взаємозв’язку із забезпеченням готовності до виникнення спалахів, дозволить попередити і зменшити розповсюдження збудників інфекцій та відіграватиме важливу роль в стримуванні зростання стійності до антимікробних препаратів.

 

2. Проблема, яка потребує розв’язання

Удосконалення порядку епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами, що пов’язані з наданням медичної допомоги.

 

3. Суть проєкту акта

Прийняття проєкту наказу дозволить запровадити удосконалену систему профілактики інфекцій та інфекційного контролю, епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги. Проєктом передбачена сучасна система обліку інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги, що надасть можливість звітувати до мережі ЄС.

 

4. Вплив на бюджет

Прийняття та реалізація проєкту наказу не потребує додаткових фінансових та інших витрат з державного та місцевих бюджетів.

 

5. Позиція заінтересованих сторін

Проєкт наказу потребує консультацій із заінтересованими сторонами. З метою отримання зворотного зв'язку проєкт наказу потребує оприлюднення на офіційному веб-сайті МОЗ України.

 

Прогноз впливу реалізації проєкту наказу на ключові інтереси заінтересованих сторін надається у додатку до цієї пояснювальної записки.

 

Проєкт наказу не стосується питань функціонування місцевого самоврядування, прав та інтересів територіальних громад, місцевого та регіонального розвитку.

 

Проєкт наказу не стосується соціально-трудової сфери.

 

Проєкт наказу потребує погодження з Національною академією медичних наук України.

 

6. Прогноз впливу

За предметом правового регулювання реалізація проєкту акта не матиме впливу на:

 

розвиток регіонів;

 

ринок праці;

 

екологію та навколишнє природне середовище.

 

Проєкт наказу впливає на ринкове середовище, забезпечення інтересів і прав громадян та суб’єктів господарювання, а також на громадське здоров’я за рахунок випуску, реалізації та споживання безпечної продукції.

 

7. Позиція заінтересованих органів

Проєкт наказу потребує погодження з Міністерством оборони України, Міністерством внутрішніх справ України, Державною кримінально-виконавчою службою України, Міністерством соціальної політики, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та потребує державної реєстрації В Міністерстві юстиції України.

 

8. Ризики та обмеження

У проєкті наказу відсутні положення, які порушують принцип забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та положення, що мають ознаки дискримінації.

 

Проєкт наказу не містить норм, що зачіпають права і свободи, гарантовані Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.

 

У проєкті наказу відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

 

9. Підстава розроблення проєкту акта

Проєкт наказу розроблено на виконання статті 6 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», підпунктів 5 та 11 пункту 3 Національного плану дій щодо боротьби із стійкістю до протимікробних препаратів, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 06 березня 2019 р. № 116.

 

Міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька