Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Заклади громадського здоровʼя отримали сучасне лабораторне обладнання

31 січня 2024
276

Лабораторії Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, обласних центрів контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) продовжують дооснащуватися сучасним лабораторним обладнанням. 

Постачання та встановлення обладнання здійснюється у межах проєктів МОЗ України й Світового банку «Поліпшення охорони здоровʼя на службі у людей» та «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні».

Так, на початку 2024 року медзаклади України отримали 28 дизель-генераторних установок, які дозволять забезпечити безперебійну роботу у разі відключень електроенергії. 

Такі установки є важливою для роботи закладів охорони здоров’я в умовах повномасштабної війни та постійних атак з боку російської армії на енергетичну систему України та об’єкти цивільної інфраструктури. 

Крім того, до підрозділів ЦКПХ надійшло 27 одиниць автоматичних станцій для вилучення РНК, боксів біобезпеки, ПЛР-боксів та блоків безперебійного енергоживлення. Фахівці ЦГЗ та ЦКПХ вже пройшли навчання для роботи з обладнанням.  

Зазначимо, що дослідження РНК та ДНК вірусів проводиться для виявлення небезпечних інфекцій: ВІЛ, вірусних гепатитів, коронавірусу SARS-Cov2, вірусу грипу тощо. 

Тож нове обладнання поліпшить спроможність проведення вірусологічної діагностики, включаючи збільшення кількості тестів, та розширить перелік патогенів, які можуть визначатися у лабораторіях України.