Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Сформовано перелік необхідних знань і навичок для визначення цифрових компетенцій медичних працівників

16 лютого 2024
325

Сьогодні цифрова компетентність медичних працівників є невіддільною частиною компетентності професійної. В умовах  цифрової трансформації охорони здоров’я вона набуває ключового значення.

Адже тільки володіння певною кількість цифрових знань передбачає право на доступ до цифрових ресурсів, що надає електронна охорона здоров’я.

Що охоплює поняття «цифрова компетентність»? Володіння якими знаннями потрібні?

Їх перелік сформовано у нещодавно презентованому проєкті Рамки цифрових компетентностей працівників сфери охорони здоров’я.  

Структура рамки містить детальний опис  знань, умінь і практичних навичок, ставлень, які допомагають громадянам впевнено і безпечно взаємодіяти з цифровими технологіями. 

Документ складається з компонентів, які поділені на сфери застосувань. Вони структуровані за принципом «від простого — до ускладненого набору використаних сервісів і застосунків» у різних сферах діяльності.

Рамка цифрових компетентностей  медичного працівника сприятиме створенню професійних стандартів у сфері охорони здоров’я та створенню навчальних програм для здобувачів освіти та практикуючих медичних і фармацевтичних працівників. У підсумку це покращить якість медичних послуг та функціонування системи у цілому.

Розвиток цифрових компетентностей медичних працівників та пацієнтів — одне із завдань плану заходів МОЗ в рамках реалізації Національної стратегії зі створення безбарʼєрного простору в Україні на період до 2030 року, розробленої за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Ціллю стратегії є, зокрема, щоб усі бажаючі просто та доступно могли отримати цифрові знання і навички.