Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Діагностика ВІЛ під час війни залишається безоплатною

7 травня 2022
467

Умови війни, в яких опинилися українці внаслідок агресії рф, на жаль, збільшують ризик зараження збудниками багатьох небезпечних хвороб, у т.ч. вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ).

За неможливості дотримуватися правил, які запобігають передачі ВІЛ, у разі незахищених або насильницьких статевих контактів варто зробити тестування на ВІЛ. Таке тестування є безоплатним.

Його можна пройти у сімейного лікаря, терапевта або педіатра.  

Також нагадуємо, якщо – через військові дії – ви змушені були змінити місце проживання, можна звернутися до будь-якого спеціаліста первинки у тому місці, де перебуваєте. Наявність декларації для цього не є обов’язковою.

Крім того, у  Програмі медичних гарантій є пакет «Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ-інфекцією», який передбачає безоплатне надання наступних послуг:

  • Тестування на ВІЛ та післятестове консультування.

  • Необхідні лабораторні дослідження: аналізи крові, сечі, визначення вірусного навантаження, обстеження на інфекції, що передаються статевим шляхом, інші дослідження за потреби.
  • Аналіз крові дітей, народжених від ВІЛ-позитивних матерів.
  • Медичний нагляд, призначення антиретровірусної терапії, видача препаратів, моніторинг побічних реакцій. Соціальний супровід, психологічна підтримка.
  • Медичний нагляд дітей до 18 років, народжених від ВІЛ-позитивних матерів, у яких діагноз на стадії підтвердження: постконтактна профілактика, консультування матері щодо безпечного годування, призначення АРТ дітям з діагнозом ВІЛ.
  • Консультування членів сім’ї пацієнтів щодо профілактики, консультування з питань планування сім’ї.
  • Профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини.

Усі ці послуги надаються амбулаторно. 

Їх можна отримати як за направленням сімейного лікаря або лікуючого лікаря, так і звернувшись до медзакладу самостійно.

Дізнатись адресу та контакти найближчого медзакладу, що надає відповідні послуги, можна  за номером 16-77 (контакт-центру НСЗУ).

Про профілактику ВІЛ під час війни детальніше можна дізнатись тут.