Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Громадське обговорення (архів)

Категорії

Проект наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження Порядку ведення обліку, звітності та епідеміологічного нагляду (спостереження) за інфекційними хворобами та Переліку інфекційних хвороб, що підлягають реєстрації»

15 січня 2020
8290

Повідомлення про оприлюднення

 

Проект наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження Порядку ведення обліку, звітності та епідеміологічного нагляду (спостереження) за інфекційними хворобами та Переліку інфекційних хвороб, що підлягають реєстрації»

 

Пояснювальна записка

 

Аналіз регуляторного впливу

 


ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ОПРИЛЮДНЕННЯ

 

Міністерство охорони здоров'я України повідомляє про оприлюднення наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку ведення обліку, звітності та епідеміологічного нагляду (спостереження) за інфекційними хворобами та Переліку інфекційних хвороб, що підлягають реєстрації».

 

Проект наказу розроблений Міністерством охорони здоров’я України на виконання частини другої статті 35 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та пункту 3 Постанови Кабінету Міністрів України від 10.09.2014 № 442 та згідно до пунктів 1 та 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267

 

Контактна особа – Роман Антюхов, 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7. тел. 253-01-00, e-mail: [email protected]

 


 

ПРОЕКТ

 

Про затвердження Порядку ведення обліку, звітності та епідеміологічного нагляду (спостереження) за інфекційними хворобами та Переліку інфекційних хвороб, що підлягають реєстрації

 

Відповідно до частини другої статті 35 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 року № 442, пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267

 

НАКАЗУЮ:

 

1. Затвердити такі, що додаються:

 

1) Порядок ведення обліку, звітності та епідеміологічного нагляду (спостереження) за інфекційними хворобами;

 

2) Перелік інфекційних хвороб, що підлягають реєстрації.

 

2. Закладам та установам охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування, суб’єктам підприємницької діяльності, що провадять господарську діяльність з медичної практики, забезпечити облік, ведення звітності та обмін інформацією щодо інфекційних хвороб, що підлягають епідеміологічному нагляду (спостереженню) відповідно до Порядку, затвердженого цим наказом.

 

3. Директорату громадського здоров’я (Скіпальський А.П.) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

 

4. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження переліку інфекційних захворювань» від 13 квітня 2016 року № 362, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 12 травня 2016 року за № 714/28844.

 

5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

 

Цей наказ набирає чинності з 01 березня 2020 року.

 

Міністр Зоряна СКАЛЕЦЬКА

 


 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту наказу МОЗ України
«Про затвердження Порядку ведення обліку, реєстрації та епідеміологічного нагляду (спостереження) за інфекційними хворобами та Переліку інфекційних хвороб, що підлягають обліку та реєстрації»

 

1. Резюме

Метою прийняття проекту наказу є удосконалення епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами в Україні шляхом визначення порядку організації проведення епідеміологічного нагляду, переліку інфекційних хвороб та патогенів, що підлягають спостереженню, та визначення функцій лабораторій системи громадського здоров’я для здійснення епідеміологічного нагляду.

 

2. Проблема, яка потребує розв’язання

Епідеміологічний нагляд за інфекційними захворюваннями представляє собою систему динамічної оцінки якісних та кількісних характеристик епідемічного процесу, зумовлених природними, біологічними та соціальними факторами, яка спрямована на розробку раціональних, науково обґрунтованих профілактичних та протиепідемічних заходів, прогнозування епідемічної ситуації та прийняття ефективних управлінських рішень у сфері громадського здоров’я.

 

Існуюча система епідеміологічного нагляду за інфекційними захворюваннями в Україні не дає очікуваних результатів. Реальний рівень інфекційної захворюваності значно перевищує дані офіційної статистики МОЗ України. Заниження статистичних даних є суттєвою проблемою, а якість даних загалом є недостатньою, що погіршує спроможності країни у виявленні хвороб та вжитті заходів у разі епідемічних спалахів.

 

В умовах реформування галузі охорони здоров’я та розбудови сфери громадського здоров’я виникає потреба в оптимізації системи епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами.

 

Проект наказу має на меті визначити чіткий порядок здійснення епідеміологічного нагляду (спостереження) за інфекційними захворюваннями на різних організаційних рівнях, сформулювати перелік інфекційних хвороб та патогенів, що підлягають епідеміологічному нагляду та визначено функції лабораторій системи громадського здоров’я для здійснення епідеміологічного нагляду.

 

3. Суть проекту акта

Прийняття запропонованого проекту наказу дозволить впровадити систему епіднагляду за інфекційними захворюваннями в Україні, яка відповідатиме міжнародним вимогам.

 

4. Вплив на бюджет

Реалізація проекту наказу не потребує додаткового фінансування з Державного бюджету України та місцевих бюджетів.

 

41. Відповідність законодавству у сфері державної допомоги

Проект акта не стосується надання державної допомоги суб'єктам господарювання.

 

5. Позиція заінтересованих сторін

Потребує консультацій з громадськістю.

 

6. Прогноз впливу

Проект акта матиме вплив на ключові інтереси заінтересованих сторін, інформація про які зазначена в прогнозі впливу, що додається.

 

7. Позиція заінтересованих органів

Проект наказу потребує погодження з Уповноваженим Верховної Ради з прав людини, Державною регуляторною службою. Проект наказу потребує державної реєстрації у Міністерстві юстиції України.

 

8. Ризики та обмеження

У проекті акта відсутні положення, які порушують принцип забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та положення, що мають ознаки дискримінації.

 

Проект акта не містить норм, що зачіпають права і свободи, гарантовані Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.

 

У проекті акта відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

 

Громадська антикорупційна та громадська антидискримінаційна експертиза стосовно проекту акта, не проводилась.

 

9. Підстава розроблення проекту акта

 

Проект наказу МОЗ України «Про затвердження Порядку ведення обліку, реєстрації та епідеміологічного нагляду (спостереження) за інфекційними хворобами та Переліку інфекційних хвороб, що підлягають обліку та реєстрації» розроблений у відповідності до частини другої статті 35 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та пункту 3 Постанови Кабінету Міністрів України від 10.09.2014 № 442 та згідно до пунктів 1 та 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267.

 

Міністр З. СКАЛЕЦЬКА