Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Закликаємо європейських фармвиробників переглянути асортименти препаратів, що постачаються до росії – Олександр Комаріда

9 червня 2022
168

Війна з росією не має перейти у тривалу фазу, потрібні дедалі більші скорочення коштів, які отримує країна-агресор від іноземних компаній. А отже, ми закликаємо європейських фармацевтичних виробників переглянути асортименти препаратів, які вони постачають у росію, та відмовитися щонайменше від постачання тих, які на їхньому ринку наявні. Про це повідомив перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда за результатами зустрічі з організацією Medicines for Europe.

«Ми провели дослідження, яке стверджує, що переважна більшість ліків, що постачаються в росію, є генериками. Відмовившись від постачання таких препаратів, європейські фармвиробники дадуть змогу росіянам лікуватися власними “якісними” ліками, – зазначив Олександр Комаріда. – Також, зменшивши асортимент, фармвиробники сприятимуть скороченню податків, що надходять до бюджету держави-агресора, яка вже 105 днів атакує Україну. Ми дуже вдячні за допомогу, яку надають нам європейські фармвиробники, та маємо діяти рішуче».

Також під час зустрічі учасники обговорили зміни до закону «Про лікарські засоби» та критерії, відповідно до яких ухвалюватиметься рішення про призупинення чи скасування реєстраційного посвідчення компаній, якщо вони прямо чи опосередковано є пов’язаними зі суб’єктами господарювання, розташованими на території росії чи Білорусі чи пов’язаними з ними.

Олександр Комаріда запевнив, що такі критерії, відповідно до яких будуть ухвалюватися рішення про відкликання ліцензій, будуть максимально прозорими та рівними. Тому, щоб забезпечити об’єктивність, МОЗ готове обговорити їх з усіма зацікавленими сторонами, зокрема і з колегами з Medicines for Europe.

Довідка: Medicines for Europe – це організація, яка представляє фармацевтичні компанії, що постачають найбільшу частку ліків у Європі. Є офіційною торговою асоціацією для європейських компаній, що виробляє генеричні та біоподібні препарати.