Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

З початку червня на холеру обстежено понад 500 осіб — Ігор Кузін

24 червня 2022
1305

За два тижні червня Центри контролю та профілактики хвороб МОЗ України обстежили 545 пацієнтів із гострими кишковими інфекціями на холеру. В жодному з досліджених зразків не було виявлено холерних вібріонів. Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

«З 1 червня розпочався посилений епіднагляд за холерою. Так відбувається кожного літа, адже це сприятливий час для поширення цього захворювання. За перші два тижні з 1874 пацієнтів із гострими кишковими інфекціями на наявність холери було обстежено 545 осіб. Холерних вібріонів у обстежених виявлено не було», — наголосив Ігор Кузін.

Він також пояснив, що окрім обстеження хворих, також проводиться і дослідження зразків навколишнього середовища. Так, за цей період було досліджено понад 550 проб прісної води, 47 проб морської води та 215 проб стічної води. За результатами досліджень холерних вібріонів виявлено не було. 

Загалом за другий тиждень червня вдалось дослідити у майже 4 рази більше проб об’єктів довкілля, ніж тижнем раніше. 

Нагадаємо, що джерелом збудника холери є людина, яка сама є носієм вібріонів. Найчастіше вона передається під час вживання забрудненої води, овочів, фруктів, їжі, яку готувала інфікована особа, у разі купання у заражених водоймах і через побутові контакти.  

Холерний вібріон може тривалий час зберігати життєдіяльність:

  • у воді та харчових продуктах за кімнатної температури — протягом 2-5 днів,
  • на  поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення — впродовж 8 годин,
  • за низьких температур та у морській воді — понад 2 тижні. 

Разом з тим, збудник холери гине протягом хвилини кип’ятіння води, є малостійким до висушування, впливу прямого сонячного опромінення та дуже чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Від потрапляння збудника хвороби в організм до перших симптомів минає 1-5 днів. Проявами захворювання є діарея, нудота та блювання, судоми, зміна рис обличчя (западання очей, посиніння губ і вушних раковин), зниження температури тіла та еластичності шкіри.

Важливо, що холера може бути смертельною. За важкого або середнього перебігу і без адекватної медичної допомоги смерть може наступати через втрату рідини та електролітів. 

Серед інших тяжких наслідків інфікування є зневоднення, шок, зниження рівня цукру в крові, зниження рівня калію, ниркова недостатність. 

Важливо: якщо вчасно отримати медичну допомогу, холеру можна вилікувати. Тому за появи перших симптомів необхідно якомога швидше звернутися до лікаря. Під час терапії важливо відновити кількість рідини та баланс мінералів в організмі. Для цього застосовують регідратаційні розчини. 

Ефективними щодо запобігання захворюванню холери є такі заходи: 

  • дотримання гігієни рук та продуктів харчування;
  • очищення та миття зон приготування їжі та посуду безпечною водою з мийним засобом, а також їх повне висихання перед повторним використанням;
  • кип’ятіння води упродовж щонайменше хвилини (навіть якщо йдеться про воду для миття рук);
  • використання (за можливості) бутельованої води;
  • відмова від купання у неперевірених водоймах.