Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Вступ на медицину. Як вчилися у школі наші з вами майбутні лікарі

27 серпня 2018
8407

У 2018 році в Україні на спеціальності галузі знань “Охорона здоров’я” вступники подали близько 65 тис заяв. Найбільш популярними серед вступників були медицина (майже 30 тис заяв), фармація (понад 15 тис заяв), стоматологія (понад 9 тис заяв) та педіатрія (3 тис заяв). Цього року вперше абітурієнти мали подолати поріг 150 балів з профільних предметів ЗНО для вступу на лікарські спеціальності, а зарахування відбувалось за широким конкурсом. 

 

Скільки абітурієнтів стали студентами-медиками

За результатами вступної кампанії, на бюджетні місця в університети, підпорядковані МОЗ України, зараховано 3 987 студентів:

  • спеціальність “Медицина” — 3 587 студентів;
  • спеціальність “Педіатрія” — 273 студенти;
  • спеціальність “Стоматологія” — 61 студент;
  • спеціальність “Фармація” — 31 студент;
  • спеціальність “Медсестринство” — 28 студентів;
  • спеціальність “Медична психологія” — 7 студентів.

 

Середній бал ЗНО абітурієнтів на лікарські спеціальності

Уперше для вступу на лікарські спеціальності (медицина, стоматологія, педіатрія) абітурієнти мали набрати понад 150 балів за результатами зовнішнього незалежного оцінювання з кожного із двох конкурсних предметів: 1) біології, 2) хімії або математики.

Середній бал переважної більшості абітурієнтів (84%), яких рекомендували до вступу за спеціальністю “Медицина” на бюджет, становив понад 170 балів ЗНО з конкурсних предметів. Половина рекомендованих за цією спеціальністю абітурієнтів набрали понад 180 балів ЗНО з двох предметів, а поріг 190 балів перетнули 15% зарахованих.   

 

Свої знання високими балами ЗНО довели майбутні стоматологи, яких рекомендовано до вступу на бюджет: 70% із них набрали понад 190 балів ЗНО з обох конкурсних предметів. Понад 170 балів ЗНО з обох предметів набрали 95% абітурієнтів, а поріг 180 балів перетнули 90%.

 

Дещо нижчими були результати у майбутніх педіатрів (набір за кошти державного бюджету): переважна більшість рекомендованих до вступу абітурієнтів показала результати ЗНО у межах 160-175 балів. 47% рекомендованих до зарахування на спеціальність “Педіатрія” набрали понад 170 балів ЗНО з двох предметів. 180 балів ЗНО і більше набрали 6% абітурієнтів, а позначку 190 балів перетнули лише 1% майбутніх студентів.

 

Які університети готуватимуть медиків: результати широкого конкурсу

Під час цьогорічної вступної кампанії абітурієнти вступали в медуніверситети за широким конкурсом. Це означає, що кількість бюджетних місць на спеціальностях у кожному університеті визначалася саме за запитом абітурієнтів, а не міністерства. У своєму електронному кабінеті вступники могли розставити пріоритети навчання від 1 до 7, де 1 - це та спеціальність, на якій вони хочуть навчатися найбільше. Так званий принцип, коли «місце йде за студентом».

Цього року найпопулярнішим серед вступників став Національний медичний університет ім. О.О.Богомольця. Саме там найбільше абітурієнтів навчатимуться за державним замовленням. Із 765 бюджетних місць 683 припадає на спеціальність «Медицина», 71 - спеціальність «Педіатрія», 8 - «Стоматологія», 3 - «Медична психологія».

У п’ятірку найпопулярніших медуніверситетів увійшли також Львівський національний медуніверситет ім. Д. Галицького (453 бюджетні місця), Вінницький національний медуніверситет ім. Пирогова (432), Харківський національний медуніверситет (406) та Івано-Франківський національний медуніверситет (308).

 

Читайте також