Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

ВООЗ та уряд США передали Україні мобільну лабораторію для посилення контролю за інфекційними захворюваннями

29 листопада 2022
937

ВООЗ та уряд США через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) передали Міністерству охорони здоров'я України мобільну лабораторію для посилення виявлення, діагностики та лікування інфекційних захворювань в Україні під час війни.

Мобільна лабораторія, розроблена в Україні ВООЗ та Міністерством охорони здоров'я, може бути транспортована у будь-яку точку країни за потреби і здатна проводити до 3000 ПЛР-тестів – та інших тестів для виявлення та вимірювання антитіл у крові – на день, для виявлення інфекційних захворювань, включаючи COVID-19, мавпячу віспу і сибірську виразку. 

«Оскільки Росія продовжує свої атаки на цивільне населення та інфраструктуру, наше партнерство для зміцнення системи охорони здоров'я України є як ніколи важливим. Ця лабораторія захистить українців, допомагаючи запобігати, виявляти та реагувати на спалахи інфекційних захворювань, які стало важче виявляти і які є більш смертоносними через навантаження, яке російська війна поклала на систему охорони здоров'я в Україні», – зазначила Посол США в Україні Бріджит А. Брінк. 

Віктор Ляшко, міністр охорони здоров'я України: «Війна не має стати на заваді впровадженню сучасних технологій задля ефективного інфекційного контролю, ба більше – це зайвий привід для покращення можливостей регіональних центрів контролю та профілактики хвороб. Я вдячний нашим постійним партнерам за системну підтримку та донації, особливо коли йдеться про пріоритетні напрями у воєнний час, а саме: розвиток спроможностей ЦКПХ та реагування на можливі спалахи вакцинокерованих інфекцій». 

«Спроможності лабораторної діагностики в Україні значно постраждали після російського вторгнення в Україну 24 лютого. Тому надзвичайно важливо контролювати інфекційні захворювання та сприяти зменшенню тиску на систему охорони здоров'я, – зазначив д-р Ярно Хабіхт, Представник ВООЗ в Україні. – Той факт, що ця лабораторія є мобільною, дозволяє фахівцям у сфері охорони здоров'я швидко та гнучко реагувати на потреби там, де вони виникають. Передача лабораторії за підтримки USAID є важливим кроком у цьому напрямі, і ми дякуємо нашим партнерам та Міністерству охорони здоров'я за їхні постійні зусилля у наданні допомоги населенню».

Мобільна лабораторія була розроблена на запит Міністерства охорони здоров'я України. Її функціональність була обговорена та обрана спільно з МОЗ, Центром громадського здоров'я та реципієнтом – обласним центром контролю та профілактики хвороб, а спроєктована, виготовлена та закуплена ВООЗ за фінансової підтримки USAID Україна. 

Лабораторія оснащена системою фільтрації повітря HEPA, яка гарантує біобезпеку роботи, та необхідним обладнанням, включаючи біобезпечні шафи, що дозволяє безпечно проводити діагностичні дослідження відповідно до рекомендацій ВООЗ. Сама мобільна лабораторія може витримувати різні кліматичні умови, в тому числі суворі зими. Потужний опалювальний агрегат забезпечить однаково комфортні умови за температури від -20 °С до +30 °С.

Спочатку лабораторія буде розміщена в Житомирській області на півночі України, і ВООЗ проведе тренінги з її використання для лабораторного персоналу та інженерів Житомирського обласного центру з контролю та профілактики хвороб (CDC).