Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Віктор Ляшко підписав Меморандум про співпрацю МОЗ із Міжнародною організацією з міграції

13 вересня 2022
2355

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко взяв участь у підписанні угоди про співпрацю між Міністерством охорони здоров’я України та Міжнародною організацією з міграції (МОМ). 

Метою спільної діяльності та програм у межах угоди є захист та рівний доступ до надання медичної допомоги та медичних послуг внутрішньо переміщеним особам, людям, які повертаються до місць постійного проживання, тим, хто постраждав внаслідок бойових дій, мігрантам та біженцям в Україні. 

«Від початку повномасштабної війни Україна стикнулася з безліччю нових викликів, і система охорони здоров’я не стала винятком. Попри підступні дії ворога та постійні обстріли медичної інфраструктури, медичні працівники продовжують щодня рятувати життя. Ми не лише лікуємо та оперуємо, а й продовжуємо модернізацію лікарень, встановлюючи  високоспеціалізоване медичне обладнання. Чудово розуміємо, що сьогодні самій державі важко справлятися з усіма проблемами, як принесла із собою війна, тому усі успіхи були б неможливі без підтримки міжнародних партнерів. Угода, яку ми підписали сьогодні – ще одне свідчення консолідації наших зусиль для досягнення спільної мети – відновлення і покращення медичної системи, медичних послуг і доступності цих послуг для найвразливіших категорій людей», — наголосив Віктор Ляшко. 

 

«Міжнародна організація з міграції прагне й надалі підтримувати Міністерство охорони здоров’я та уряд України у реагуванні на численні проблеми, спричинені війною, включно з масовим переміщенням та впливом на фізичне та психічне здоров’я людей в Україні. Зокрема, ми маємо за честь долучитися до Національної програми першої леді України із психічного здоров’я та психосоціальної підтримки шляхом розбудови потенціалу фахівців цієї галузі та надання понад 7 тис. психологічних консультацій як безпосередньо, так і через “гарячу лінію” МОМ із початку війни», — зазначив генеральний директор МОМ Антоніо Віторіно.

Угода визначає кілька напрямів співпраці у сфері охорони здоров’я. Серед них, зокрема:

  • Надання та посилення гуманітарної та життєво важливої допомоги з охорони здоров’я в Україні через створення мобільних та постійних бригад у постраждалих громадах, на пунктах перетину кордону, а також в центрах тимчасового та постійного розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та біженців.
  • Підтримка реформування системи психічного здоров’я та психосоціальних послуг для постраждалих від війни.
  • Підтримка невідкладних заходів у галузі охорони здоров’я: підготовка та реагування на спалахи захворювань, закупівля та розподіл необхідних ліків, медичних засобів та медичного обладнання, інформування населення, боротьба із вакцинокерованими інфекціями, а також подолання упередженості щодо вакцинації.
  • Посилення використання даних для моніторингу потоків мобільності в Україні та сусідніх країнах.
  • Підтримка заходів із відновлення, повернення та реінтеграції українських біженців та ВПО.
  • Забезпечення медичних оглядів для біженців та переселенців, що переїжджають за кордон чи переміщуються в межах України.
  • Підтримка переміщення та транспортування вразливих категорій населення, таких як особи з інвалідністю, люди поважного віку та особи із захворюваннями, які не загрожують життю, в межах України або з України та сусідніх країн до інших країн, де вони можуть продовжити отримувати необхідне лікування та догляд.

Нагадаємо, що угода не має терміну завершення, а сторони співпрацюватимуть на основі спільно узгоджених планів дій.