Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

В Україні створено перший банк довгострокового зберігання еритроцитів

2 березня 2023
748

2 березня в Києві офіційно відкрили перший в Україні банк довгострокового зберігання крові, що дозволить зберігати її до 30 років. Над проєктом «Смілива кров», що було створено на базі Київського міського центру крові, почали працювати одразу після початку повномасштабної війни росії проти України, адже в країні різко зросла потреба в якісному наданні медичної допомоги як пораненим бійцям, так і пацієнтам зі складними випадками.

«В умовах війни стале забезпечення донорською кров’ю та її компонентами є однією з умов забезпечення обороноздатності країни та запорукою її національної безпеки. Відкриття першого банку довгострокового зберігання еритроцитів — потужне посилення національної системи крові України, що дозволить в майбутньому планувати стратегію донорства на роки», — сказав заступник міністра охорони здоров’я України, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Завдяки проєкту «Смілива кров» лікарі зможуть рятувати життя тисяч пацієнтів і військових із великою втратою крові або рідкісними групами крові. Інноваційність проєкту — у трьох складових: 

  • відтепер в країні зможуть заморожувати та зберігати рідкісні групи крові, 
  • кров зможе зберігатися протягом десятиріч, 
  • стане можливою оперативна логістика за найскладніших умов, наприклад, у місця бойових дій для рятування постраждалих військових і цивільних. 

Донором може стати кожна здорова людина віком від 18 років без протипоказань (детальніше — за посиланням).

Проєкт «Смілива кров» реалізовано на базі Київського міського центру крові за адресою м. Київ, вул. Максима Берлинського, 12 в партнерстві Міністерства охорони здоровʼя України, Parimatch Ukraine та Київської міської державної адміністрації.