Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

В Україні достатньо вакцин проти COVID-19 для активної вакцинальної кампанії – Ігор Кузін

18 листопада 2022
1337

Понад 8 мільйонів доз вакцин проти COVID-19 є в Україні – це достатня кількість для активного продовження вакцинальної кампанії. Близько 5 мільйонів доз CoronaVac, близько 3 мільйонів – Pfizer, і понад 100 тисяч – Janssen, додаткові поставки якої Україна очікує найближчим часом. 

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін під час розширеного засідання міжвідомчої регіональної координаційної комісії Київської області з виконання Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Київська область була у трійці лідерів серед регіонів України за кількістю проведених щеплень проти COVID-19 рік тому. Тоді в регіоні робили близько 12 тисяч щеплень на добу, зараз – близько 5 тисяч щеплень упродовж тижня. Причини цього відомі – активні бойові дії, масове переміщення населення, зокрема й медичних працівників, ускладнення логістичних маршрутів, зменшення кількості центрів і пунктів вакцинації та мобільних бригад. І Київська область, частина якої була тимчасово окупована, –  не виняток. 

Істотне зниження охоплення щепленнями та неможливість в умовах війни дотримуватись карантинних обмежень створює ризики поширення пандемії COVID-19, які були мінімізовані у довоєнний період. 

«За два роки пандемії COVID-19 ми чітко розуміємо характерну її циклічність. Перша хвиля – це 43–45 тиждень року, тобто жовтень-листопад, і друга – березень-квітень і частково травень. Між цими періодами маємо особливо об’єднати зусилля й активізувати вакцинальну кампанію, щоб захистити якомога більше людей. Варіанти штаму “Омікрон”, який циркулює в країні зараз, характеризується більш легким перебігом лише якщо йдеться про людей, які отримали повний курс щеплення. Ризики для невакцинованих лишаються високими, особливо для осіб із хронічними захворюваннями і вікової категорії понад 60 років. Вірус продовжує мутувати, і в наступних хвилях ми можемо мати справу з іншим його варіантом. При цьому є наукові підстави очікувати, що наявні вакцини будуть захищати і від нових варіантів коронавірусу, оскільки для виробництва вакцин використовуються найбільш стабільні фрагменти вірусного матеріалу», – зазначив Ігор Кузін.

Він також додав, що кількість українців, які отримали принаймні одну дозу вакцини з початку кампанії, – а це 34,5 мільйона осіб – хороший результат, зважаючи на високий рівень недовіри до вакцинації, який був у суспільстві, особливо на початку пандемії. Важливою підтримкою у посиленні спроможності протидіяти пандемії COVID-19 для України стали заходи, які втілював МОЗ України за підтримки Світового банку у межах спільних проєктів.

Наразі Міністерство працює над запровадженням перерозподілу функціональних повноважень щодо імунопрофілактики від структурних підрозділів обласних адміністрацій до регіональних центрів контролю та профілактики хвороб. Також буде посилено взаємодію з цими установами та координацію вирішення проблемних питань на рівні Міністерства охорони здоров’я і Центру громадського здоров’я.

Участь у розширеному засіданні міжвідомчої регіональної координаційної комісії Київської області з виконання Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19 взяли представники Київської обласної військової адміністрації, зокрема департаменту охорони здоров’я, керівники закладів охорони здоров’я та консультанти спільних зі Світовим банком проєктів.