Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Українські фахівці у сфері психічного здоров’я пройшли навчання в ізраїльському центрі NATAL

1 серпня 2022
4997

Перші 27 українських фахівців у сфері психічного здоров’я, які працюють у закладах та структурних підрозділах МОЗ, МВС, Міноборони, Мінсоцполітики, Мінветеранів, Мінреінтеграції, пройшли тренінг в ізраїльському центрі травми та стійкості NATAL. 

Організація навчання стала можливою завдяки домовленостям між першою леді України Оленою Зеленською та першою леді Ізраїлю Міхаль Герцог у рамках ініційованої дружиною Президента України Національної програми психічного здоровʼя та психосоціальної підтримки.

«З дуже потужними набутими знаннями ви стаєте свого роду передовим загоном, який ці знання масштабуватиме, щоб якомога більше українців, котрі страждають через війну, могли дістати таку потрібну їм допомогу. І ваш передовий загін має стати однією з рушійних сил Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, над реалізацією якої ми зараз активно працюємо», – зазначила перша леді України, вітаючи фахівців з успішним завершенням курсу.

Ізраїль має одні з найкращих у світі напрацювань щодо роботи з ПТСР та наслідками пережитих травматичних подій. Країна зазнає регулярних ворожих атак, але навчилася жити з цим та ефективно підтримувати своїх громадян. І цей досвід є вкрай актуальним для України. 

Якщо раніше ПТСР (посттравматичний стресовий розлад) був у нас переважно проблемою військових, то тепер, коли російські агресори щодня цілять по мирних містах, ризик його розвитку поширюється й на цивільних, дітей та дорослих. Як із цим впоратися, добре знають спеціалісти NATAL.

Протягом 5-денного семінару в Ізраїлі наші спеціалісти, зокрема й 7 практикуючих лікарі-психіатри з різних куточків України, які працюють у закладах МОЗ, пройшли підготовку за вкрай актуальними для України темами:

  • запобігання вторинній травмі та вигоранню фахівців, які надають допомогу, техніки самодопомоги для фахівців;
  • стрес і гостра стресова реакція, травма;
  • психологічна стійкість на полі бою;
  • посттравматичний стресовий розлад;
  • робота з різними групами населення – військовими, ветеранами, переселенцями, тими, хто був у полоні, жертвами насильства, родичами військових, дітьми, підлітками, батьками та інш.;
  • методи допомоги постраждалим від гендерно обумовленого насильства під час війни тощо. 

Усі здобуті знання були відпрацьовані на практичних заняттях. Також слухачі ознайомилися з ізраїльським досвідом реформи у сфері психічного здоров’я.

Після завершення передбачено супервізію: співробітники NATAL надаватимуть подальші консультації нашим фахівцям.

Важливо, що учасники тренінгу не лише застосовуватимуть отримані знання у своїй практиці, але й масштабуватимуть їх серед широкого кола колег в Україні – щоб разом допомогти більшій кількості людей подолати ПТСР.

«Це тільки початок, бо наша мета – зробити психологічну допомогу такою самою повсюдною, доступною, обов’язковою, як і загальномедична. Хочу подякувати всім, завдяки кому з’явився цей курс: першій леді Ізраїлю Міхаль Герцог, команді NATAL. Також – посольству України в Ізраїлі та Мінінфраструктури за допомогу в організації та супроводі проєкту і посольству України в Польщі за допомогу учасникам навчальної програми», – сказала Олена Зеленська. 

Нагадаємо, що ініційована Оленою Зеленською Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки має на меті допомогти громадянам подолати стрес, пов'язаний із війною, та наслідки пережитих травматичних подій, запобігти розвитку психічних розладів. Розробку та впровадження програми координує Міністерство охорони здоров’я України у тісній взаємодії з українськими та іноземними фахівцями. Ініціатива реалізується за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Довідка: Ізраїльський центр травми та стійкості NATAL був заснований у 1998 році. Він спеціалізується на травмах і стресі, пов'язаних із війною та тероризмом. У центрі працюють 120 фахівців із психічного здоров’я. Організація веде роботу не тільки з людьми, які пережили травматичні події, а й з їхніми родичами, громадами та суспільством загалом. Окрім Ізраїлю, NATAL працює в Німеччині, Бразилії, США, Великій Британії, Туреччині.