Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Українець вперше став донором кісткового мозку для українця

11 травня 2023
305

З понад 9 тисяч людей 18-річному Олегу Шевченку з Павлограда відшукали “генетичного близнюка”. В дитячій лікарні Охматдит йому успішно провели унікальну трансплантацію й допомогли повернутися до звичного життя.  Шанс такого збігу пари «реципієнт-донор» – в середньому 1 до 20 тисяч.

Влітку 2022 року Олегові стало зле. Спочатку батьки подумали, що у дитини тепловий удар. Однак після аналізів та оглядів лікарів стало зрозуміло: у нього апластична анемія у важкій формі. Хлопчика перенаправили до київського Охматдиту. В найбільшій дитячій лікарні України Олега почали готувати до трансплантації кісткового мозку. 

Труднощі доставки стовбурових клітин з-за кордону

Однак війна створила додаткові перепони й значно ускладнила доставку закордонного біоматеріалу до нашої країни. Важливо, що від часу забору стовбурових клітин до трансплантації має минути не більше 72 годин. І якщо до повномасштабного вторгнення росії, їх доправляли до України літаком, то зараз – наземним транспортом. Кур’єри добираються маршрутами загального користування та вимушені витрачати час на перетин кордону. Логістика оперативної доставки стовбурових клітин до місця проведення операції стала в рази складнішою. 

Алгоритм взаємодії з національним та світовим реєстром донорів стовбурових клітин

Загальноприйнятий алгоритм дій в усьому світі виглядає так: спочатку пару «реципієнт-донор» кожна країна шукає у власній базі, якщо збігів немає – звертається до світового реєстру. Це обумовлено тим, що шанс підібрати ідеальну генетичну пару – критично малий. Тож 40-мільйонна світова база слугує одним із резервних джерел стовбурових клітин для людей, які потребують трансплантації кісткового мозку. Втім, першочергово слід покладатися на власні реєстри, бо це значно спрощує логістику та підвищує шанс потрібного збігу. 

За останні 5 років Український реєстр донорів кісткового мозку зібрав генетичний матеріал 9 187 українців. Й саме завдяки його роботі, лікарям Охматдиту вдалося врятувати та повернути до повноцінного життя Олега Шевченка. 

Чому треба розширювати власний реєстр донорів стовбурових клітин? 

Унікальність трансплантації кісткового мозку від українського донора полягає не лише в складності підготовки до самої процедури, а й у тому, що ймовірність ідеального генетичного збігу – в середньому 1 до 20 тисяч. Тож, аби в майбутньому була змога врятувати ще більше життів хворих українців, Україна активно розвиває власну базу донорів. Такий підхід не лише спрощує маршрут стовбурових клітин до реципієнта, а й збільшує шанси на те, що генетичний матеріал підійде, бо буде відібраний у спорідненої із пацієнтом популяції. 

Тож, якщо ви бажаєте допомогти нашим трансплантологам врятувати ще більше життів – долучайтеся до Українського реєстру донорів. Зробити це надзвичайно просто: 

  • необхідно заповнити форму на сайті благодійного фонду;
  • отримати поштою спеціальний тест-набір;
  • відібрати матеріал;
  • надіслати його за вказаною в інструкції адресою;

Більш детальну інформацію з покроковою довідкою можна знайти на офіційному сайті Українського реєстру донорів кісткового мозку: https://ubmdr.org/Home/RegisterDonor