Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Україна та Бельгія посилюють співпрацю у напрямі психічного здоров’я

11 вересня 2022
1572

Під час цьогорічної зустрічі Її Величності Королеви Бельгії Матильди і першої леді України Олени Зеленської та за підтримки директора Регіонального Європейського Бюро ВООЗ доктора Ганса Клюге і Міністерства охорони здоров’я України була ініційована й започаткована взаємодія між Україною та Бельгією у сфері психічного здоров’я. У межах цієї співпраці відбувся перший семінар, присвячений досвіду реформи системи психічного здоров'я. 

«В умовах героїчної боротьби нашого народу за незалежність України проти російських окупантів надзвичайно важливо відновити психологічний ресурс кожного українця та українки, які постраждали внаслідок збройної агресії росії. Ми прагнемо змінити саму систему і послуги у сфері психічного здоров’я та надати допомогу, яка буде базуватися на демократичних принципах прав людини. Ще одним вкрай необхідним кроком є трансформація усіх чинних та давно сформованих уявлень про психічне здоров’я. Ми маємо показати людям, що піклуватися про психічне здоров'я так само важливо, як піклуватися про своє здорове серце чи органи дихання», – зазначила заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак. 

У ході семінару доктор Бернард Джейкоб, федеральний координатор реформ у сфері психічного здоров’я Федеральної служби охорони здоров’я Бельгії, та команда поділилися досвідом щодо переходу від інституційних служб психічного здоров’я до тих, що орієнтовані на громаду, за допомогою:

  • створення структури послуг, в центрі якої лежить «мережа», для дорослих і дітей;
  • зменшення кількості ліжок у психіатричних лікарнях та запровадження виїзних мобільних команд;
  • посилення послуг психічного здоров'я в первинній медичній допомозі та залучення психологів;
  • запровадження інтегрованої допомоги людям з більш важкими та хронічними захворюваннями;
  • оновлення освітніх програм.

Досвід Бельгії показує, що трансформація служб психічного здоров’я вимагає часу, оскільки потребує зміни культури та ставлення, а також безперервної освіти, доступної для всіх зацікавлених сторін.

Команда, яка планує та впроваджує реформу психічного здоров’я в Бельгії, зі свого боку висловила зацікавленість ознайомитися з українським досвідом роботи під час надзвичайних станів, зокрема, питань психічного здоров'я у секторі оборони та безпеки. 

Найближчим часом за підтримки ВООЗ та всіх партнерів  у рамках ініційованої першою леді України Національною програмою психічного здоровʼя та психосоціальної підтримки планується навчальний візит українських спеціалістів до Бельгії. Мета заходу – зустрітися з менеджерами, постачальниками та користувачами послуг, отримати більш детальне уявлення та обмінятися досвідом побудови системи піклування про психічне здоров’я.