Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У 2023 році в Україні провели 1 006 безоплатних тестувань на туберкульоз із застосуванням квантиферонового тесту

15 січня 2024
520

Наразі такі тести призначені для дітей із груп ризику, зокрема тих осіб, які контактували чи контактують із хворим на туберкульоз. Це найбільш вразлива група, адже діти інфікуються туберкульозом від батьків або близького оточення. Окрім дітей у групі ризику — дорослі з контакту з хворим на туберкульоз, медичні працівники та внутрішньо переміщені особи (ВПО).

Упродовж року фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України проводили наради з лікарями кожної області. На них обговорювали складні клінічні випадки, під час яких виникали труднощі з вибором найбільш ефективної тактики лікування та їх подальшого ведення й призначення профілактичного лікування туберкульозу. У процесі діагностики за допомоги квантиферонового тесту вдалося змінити підхід до вибору режиму лікування та закріпити ефект від лікування короткостроковими курсами.

У 2023 було проведено 1 006 квантиферонових тестів у 9 регіонах: Вінницька, Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Кіровоградська, Тернопільська, Хмельницька та Черкаська області й у Києві, за підтримки гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІД, туберкульозом та малярією. На 2024 рік планується закупка близько 3 200 тестів, які будуть проводитись також на базі Центрів контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) у всіх регіонах України. 

 

Діагностика туберкульозу: чим відрізняється квантифероновий тест від проби Манту? 

 

Квантифероновий тест — це лабораторний аналіз, який проводять для діагностики латентної туберкульозної інфекції (ЛТБІ). Він рекомендований ВООЗ та стандартами медичної допомоги «Туберкульоз». Лікар визначає, кому з пацієнтів необхідно пройти такий. 

Туберкулінова проба, відома як проба Манту, — один із найпоширеніших методів діагностики туберкульозної інфекції. Квантифероновий тест призначається для діагностики латентної туберкульозної інфекції, особливо у дітей і осіб з пониженим імунітетом. Наприклад, у дітей,  в яких реакція на пробу Манту може бути хибнонегативна: підтвердження або спростування сумнівних результатів шкірних тестів. Для діагностики ЛТБІ використовуються обидва методи дослідження. Тому пацієнтам необхідно звернутися до сімейного лікаря, який визначить, який метод буде більш доцільним.

 

Проба Манту

Цей метод діагностики туберкульозної інфекції більш поширений, але має недоліки. По-перше, на результат проби Манту може впливати вакцинація БЦЖ, яка була зроблена в минулому, або наявність нетуберкульозної мікобактеріальної інфекції. Для проведення проби Манту використовується очищений туберкулін (ППД), це суміш понад 200 антигенів M. tuberculosis, велика частина з яких ідентична антигенам, що входять до складу вакцини БЦЖ та інших видів мікобактерій (нетуберкульозні мікобактерії). Крім того, для проведення проби Манту необхідно мінімум два рази відвідати медзаклад: для проведення проби та для огляду через 48-72 години. 

 

Квантифероновий тест

Квантифероновий тест розроблений для того, щоб покращити діагностику ЛТБІ, але він більш дороговартісний. Квантифероновий тест заснований на виявленні та кількісному вимірі виробленого інтерферону-гамма під час додавання венозної крові в пробірку, що містить специфічні антигени M. tuberculosis, в тому числі ESAT-6 і CFP-10. Позаяк в дослідженні використовується суміш антигенів, специфічних для M. tuberculosis, квантифероновий тест більш специфічний, ніж проба Манту. Він не дає хибнопозитивних реакцій, пов’язаних із попередньою вакцинацією БЦЖ в анамнезі або за наявності нетуберкульозної мікобактеріальної інфекції.


Специфічність квантиферонового тесту щодо інфікування M. tuberculosis вище, ніж специфічність проби Манту (98–100 % проти 55–95 %).
 

Додатково: раніше в Україні пробу Манту щороку робили всім дітям. Так вивчали стан інфікованості збудником туберкульозу. Наразі проведення проби Манту не рекомендована усім, зокрема дітям, які не належать до груп ризику. Пробу Манту проводять перед щепленням БЦЖ дітям, старшим за два місяці та які не були щеплені вакциною БЦЖ у пологовому будинку. У цьому разі щеплення БЦЖ здійснюється за негативного результату проби Манту. Новонародженим та малюкам до двомісячного віку щеплення проти туберкульозу проводяться без попередньої проби Манту.