Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Страхові виплати лікарям, ліки зі співчуття та відповідальність за продаж ліків дітям – рішення Верховної Ради від 17 листопада

17 листопада 2021
630

На засіданні Верховної Ради України 17 листопада проголосовані три законопроєкти, які стосуються сфери охорони здоров’я.

Так, ухвалений у цілому проєкт закону №5123-1, яким встановлюється адміністративна відповідальність у вигляді штрафів розміром від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за реалізацію лікарських засобів малолітнім особам (молодше 14 років).  Повторне правопорушення протягом року тягне за собою накладення штрафу від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів.

Парламентарі також проголосували в цілому за законопроєкт №6192, яким вносяться зміни до закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб" стосовно питання соціального захисту медичних працівників, які постраждали від коронавірусної хвороби. 

Відтепер соціальний захист буде розширено на медичних працівників приватних лікарень, найманих медичних працівників фізичних осіб – підприємців, а також медиків, які працюють як самозайняті особи та мають ліцензію на медичну практику.

До цього суто медичні працівники державних та комунальних закладів могли претендувати на страхові виплати у разі встановлення інвалідності чи смерті, що настала внаслідок інфікування коронавірусною інфекцією, якщо захворювання було пов'язане з виконанням професійних обов’язків. Ухвалений сьогодні законопроєкт прибирає цю несправедливість.

Також Рада прийняла за основу законопроєкт №5736 щодо врегулювання питання надання пацієнтам лікарських засобів зі співчуття. У разі остаточного ухвалення тяжкохворі пацієнти за згодою зможуть отримати на безоплатній основі інноваційні препарати, які ще не зареєстровані в Україні та відсутні в широкому доступі на українському ринку, проте можуть врятувати життя. Подібна практика є в країнах Європейського Союзу та в Сполучених Штатах.