Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Споживання кисню пацієнтами на COVID-19 зростає через штам “Дельта”: інфографіка

11 листопада 2021
3709

Нова хвиля коронавірусної хвороби характерна значним зростанням споживання кисню серед госпіталізованих пацієнтів. 

У першу чергу, це пов’язано зі штамом “Дельта”, через який більшість госпіталізованих пацієнтів потребують кисневої підтримки. Зараз один хворий на COVID-19 споживає у 5-6 разів більше кисню, ніж це було навесні. Зокрема, якщо 11 жовтня добова кількість спожитого рідкого кисню становила 279 тонн, то вже 7 листопада – 378 тонн за добу. Різниця – майже 100 тонн!  

Загальне виробництво профільними підприємства кисню зараз складає близько 400 тонн на добу. 

За цей же час добове споживання балонів із газоподібним киснем зросло майже вдвічі! Так, якщо 19 жовтня по всій Україні було спожито 6 841 балон, то вже 7 листопада – 11 594 балони. При цьому середній лікарні, яка приймає хворих на COVID-19, одного балону газоподібного кисню вистачає на 15-30 хвилин роботи. 

Водночас Міністерству охорони здоров’я вдалось перекрити критичну потребу в кисні, яка сталась через регламентні роботи у двох найбільших виробників.  Зокрема, йдеться про майже 1 800 тонн, які були доставлені з Польщі та надані українськими підприємцями. 

Наразі кожен медичний заклад забезпечений киснем, а МОЗ оперативно реагує на будь-яку інформацію щодо проблем із киснепостачанням. 

За останньою інформацією в Україні зайнято 67% ліжок із підведеним киснем для хворих на COVID-19. 

Довідково: Наразі виробники кисню звільнені від податків та зборів на кисень медичний і технічний. Окрім того, заклади охорони здоров’я мають змогу використовувати технічний кисень за умови його відповідності медичному. Для покриття нагальних потреб у співпраці з Міністерством інфраструктури було створено можливості перевезення кисню з територій сусідніх держав, Румунії, Угорщини та Польщі.