Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Сьогодні стартує Всесвітній тиждень імунізації

24 квітня 2023
329

24 квітня розпочався Всесвітній тиждень імунізації – його щороку проводять в останній тиждень квітня, щоби нагадати про важливість щеплень для захисту людей – а особливо маленьких дітей – від інфекційних хвороб. 

Для нашої країни це питання є вкрай важливим, адже рівень охоплення щепленнями в Україні недостатній. Водночас триває війна, яка через часте перебування людей в укриттях з іншими людьми, обмежений доступ до води тощо наближає інфекційні хвороби до кожного.

«За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, через пандемію COVID-19 рівень вакцинації знизився в усьому світі. Проте в Україні до викликів пандемії додалися і виклики війни, які спричиняють неабияке навантаження на медичну систему. Тож ми маємо не лише дбати про себе для себе, а й таким чином допомагати медикам. Військові боронять нас від явного ворога, а ми маємо захистити себе і своїх дітей від невидимих загроз – хвороб!» – зазначив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Залишки вакцин, які були отримані у 2022 році, та гарантовані надходження вакцин у 2023 році дозволять не переривати рутинну вакцинацію та забезпечать необхідне покриття потреб українців в обов’язкових щепленнях. У 2023 році, як і у 2022, потреби у деяких рутинних вакцинах частково будуть покриватися за підтримки міжнародних партнерів. 

Нагадаємо, наприкінці березня Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив в Україну 35 200 доз комбінованої вакцини проти кору, паротиту та краснухи (КПК), а на початку квітня – понад 650 тисяч доз вакцин проти поліомієліту у межах Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (ГІЛП).

Україна гарантує своїм громадянам щеплення проти 10 інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, гемофільної інфекції (Hib), кору, краснухи й епідемічного паротиту («свинки»). Ці щеплення внесені до Національного календаря, й отримати їх можна безоплатно у сімейного лікаря/педіатра. Крім того, діти у віці від 5 років і дорослі можуть безоплатно вакцинуватися проти  COVID-19.

Всі вакцини, які використовуються в Україні, є безпечними та ефективними.

Кожна доза вакцини в календарі щеплень призначена для створення або підтримки захисту від хвороб. Якщо дитина пропускає щеплення або отримує його пізніше – зростає ризик інфікування та серйозного перебігу захворювання.

Час – важливий, тому робіть щеплення вчасно. Якщо ви пропустили якесь із них, не треба розпочинати всю серію вакцинації спочатку. Проте вкрай важливо надолужити пропущені дози якомога швидше – для складання графіку зверніться до лікаря.

Рекомендовано робити кілька щеплень одночасно — це світова практика, що дозволяє захиститися від кількох захворювань одразу. А застосування багатокомпонентних вакцин зменшує кількість візитів до лікаря, уколів та надає захист від кількох інфекцій одразу.

Пам’ятайте, кожне щеплення важливе для вашого захисту і захисту тих, кого ви любите.