Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Смерть не пов`язана з імунізацією - результати розслідування. Розпорядження про тимчасову заборону серії вакцин АКДП та ІПВ має бути скасовано

7 травня 2018
34462

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками має відкликати раніше видане розпорядження про тимчасове вилучення вакцини Імовакс Поліо* та вакцини для профілактики дифтерії, правця та кашлюку**.

Регіональна група оперативного реагування надала результати розслідування летального випадку дитини в Тернопільскій області, що збігався у часі із проведенням імунізації. Результати доводять відсутність причинно-наслідкового зв`язку між проведенням імунізації та смертю.

Відповідно до п.3.1.3. Наказу МОЗ України № 809 від 22.11.2011 року, Держлікслужба має право встановити тимчасову заборону обігу лікарських засобів на території України у разі «надходження від МОЗ України та територіальних органів Держлікслужби України повідомлення про непередбачувані побічні реакції та/або смерть людини внаслідок застосування серії або серій лікарського засобу до розслідування їх причин».

Експерти Держлікслужби не мали жодних фактів щодо того, що смерть дитини може бути пов`язана із застосуванням вакцини, тож видане розпорядження є необґрунтованим. Нагадаємо, що у лютому 2018 року Держлікслужба видала, а згодом скасувала розпорядження про тимчасову заборону вакцин БЦЖ. Аналогічна ситуація сталася у травні  з вакциною проти Гепатиту В.

Наразі Міністерство охорони здоров`я працює над удосконаленням порядку встановлення тимчасової заборони імунобіологічних препаратів, щоби уникнути подібних непорозумінь у майбутньому.

Україна показує позитивну динаміку у зниженні випадків дитячої смертності. Смертність дітей у віці до 5 років знизилась з 5491 випадку у 2010 році до 3610 випадків у 2016 році. Того ж 2016 року рівень дитячої смертності дітей до 1 року складав 2955 випадків. Це близько 8 смертей на день, і інколи трапляється так, що смерть дитини збігається з вакцинацією в часі. Усі випадки дитячих смертей були розслідувані, причина смерті встановлена. Жодної смерті внаслідок вакцинації не зафіксовано.

Водночас, протягом 2017 року було проведено 1 361 776 щеплень. У тому числі - 120 584 дітям проведено щеплення проти поліомієліту (ІПВ), 192 004 проведено щеплення проти дифтерії, кашлюку та правця. Ці діти захищені проти небезпечних хвороб і смертей.

Вакцинація - єдиний засіб, що допомагає убезпечити дитину від інфекційний хвороб, що призводять до тяжких наслідків або смерті. Усі вакцини в Україні - безпечні, прекваліфіковані Всесвітньою організацією здоров`я та мають багаторічний позитивний досвід застосування.

Міністерство охорони здоров`я звертається до представників медіа спільноти та громадськості не поширювати неперевірену інформацію та чекати на результати офіційних досліджень. Вакцинація - питання національної безпеки держави. Публікація матеріалів, що базуються на неперевіреній і непідтвердженій інформації є неприпустимою, оскільки має негативні  наслідки для програми імунопрофілактики та може призвести до різкого зниження охоплення вакцинацією населення, а отже - ризику спалаху хвороб і смертності.

 

*серія № Р3А501V

** серія № 282Р6016А

Читайте також