Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Розбудовуємо системний підхід до охорони здоров’я підлітків

29 березня 2018
1812

28 березня відбулось засідання робочої групи з питань здоров’я підлітків. Його тема -  “Сприяння інтеграції послуг, орієнтованих на підлітків, в систему первинної медико-санітарної допомоги в рамках поточної реформи системи охорони здоров'я в Україні”.

Багато підлітків стикаються із проблемами різного характеру, які може вирішити кваліфікована допомога: консультації сімейного лікаря, психолога або гінеколога. Водночас, непевність і сором’язливість заважають звернутися до фахівця. І хоча у країні вже декілька років існують клініки, дружні до молоді, далеко не в усіх підлітків є можливість звернутися за фаховою допомогою. Мета учасників групи - зробити первинну медицину доступною для молоді.

В умовах трансформації системи охорони здоров’я зміни потребує і складова, пов’язана із здоров’ям молоді. Ще не дорослі, але вже не діти - вони вимагають особливого підходу з боку медичних фахівців.  Акцент треба змістити на конфіденційність послуг. Це сприятиме збільшенню довіри до медичних фахівців. Знаючи, що можна отримати конфіденційну консультацію гінеколога або психолога, підлітки не залишатимуться наодинці зі своїми проблемами, а звертатимуться до фахівців. Запобігти, а не стикатися із наслідками - основна мета трансформації. Медицина повинна стати дружньою до молоді. Такий підхід бере за основу потреби підлітків та дозволяє реагувати відповідно до них.

У Львові та Полтаві починається робота над пілотними проектами. Медичних фахівців навчать, як правильно спілкуватися з підлітками, на що звертати увагу, які існують індикатори проблем в конкретної дитини. Роз’яснення та профілактичні бесіди стануть основою для надання медичної допомоги підліткам на первинній ланці.

Зміни потребують і нормативно-правові акти.

В результаті засідання сформулювали основні напрямки змін. Нагальні задачі такі:

  1. Розробляємо анкету для підлітка, яка буде у сімейного лікаря і яка допоможе лікарю визначити наявність проблеми (з репродуктивного, психічного здоров’я, шкідливих звичок, залежностей).
  2. Алгоритм (керівництво) перенаправлення для сімейного лікаря, за яким він зможе перенаправити підлітка щодо виявленої проблеми, яку лікар не в змозі вирішити сам.
  3. Форму пілотування для сімейного лікаря, яка допоможе апробувати анкету, алгоритм, а потім доопрацювати їх.

Дякуємо Фонду народонаселення ООН та ЮНІСЕФ і “Українській фундації громадського здоров’я”  за плідну співпрацю та запрошуємо усіх зацікавлених до спільної роботи над важливими питаннями.