Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Рецепт на ліки проти розладів психіки і поведінки та епілепсії може виписати сімейний лікар

14 липня 2022
3567

До війни рецепти на ліки проти розладів психіки і поведінки та епілепсії могли виписати тільки психіатр або невролог. 

Йдеться про 27 препаратів проти епілепсії та 30 препаратів проти шизофренії, шизотипових станів та маревних розладів; розладів настрою (афективних розладів); невротичних, пов'язаних зі стресом та соматоформних розладів, включених в програму реімбурсації (відшкодування).

Проте, щоб отримати повторний рецепт під час воєнного стану, можна звернутися до будь-якого лікаря, що надає первинну медичну допомогу (терапевт, сімейний лікар), наявність декларації для цього не обов’язкова. Важливо, щоб пацієнт мав план лікування від психіатра або невролога, внесений в Електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ). На основі цих даних лікар первинки може виписати рецепт.

Якщо є зв’язок зі своїм сімейним лікарем, можна звернутися до нього. Лікар може виписати рецепт навіть дистанційно, якщо має доступ до ЕСОЗ.

Українці можуть отримати препарати проти цих розладів безоплатно або з незначною доплатою, адже програма «Доступні ліки» продовжує діяти і під час війни. 

Нагадуємо, що на період воєнного стану лікарі можуть виписувати як електронні, так і паперові рецепти. 

Якщо пацієнт звернувся до лікаря, а  медзаклад тимчасово має проблеми з електроенергією, інтернетом чи доступом до ЕСОЗ, лікар випише паперовий рецепт, який приймуть в аптеці. 

Щоб отримати ліки, необхідно звернутися до будь-якої аптеки, яка має договір з НСЗУ. Адресу та контакти найближчої аптеки допоможуть знайти оператори контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Радимо перед візитом до аптеки зателефонувати та уточнити наявність потрібних ліків безпосередньо в цій аптеці.