Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Профілактика та контроль неінфекційних захворювань в Україні: Промова доктора Уляни Супрун на Зустрічі високого рівня щодо боротьби з неінфекційними захворюваннями під час 73-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН (переклад з англійської згідно з виступом)

28 вересня 2018
6253

З непохитною рішучістю ми звільняємо систему охорони здоров'я України, що тривалий час була заручницею радянської моделі, що відкрито нехтувала потребами та правами пацієнта. Українці заслуговують на сучасну модель медичної допомоги, що відповідає найкращим світовим стандартам та практикам і орієнтована на потреби пацієнта.

Боротьба з неінфекційними захворюваннями (НІЗ) є одним із наших пріоритетних завдань, адже НІЗ щороку стають причиною близько 86% смертей українців, а Україна залишається однією з країн Європи з найвищими показниками смертності від серцево-судинних захворювань.

Доступ до ліків – це один із соціальних факторів, що впливають на здоров'я населення. Уряд Гройсмана впроваджує програму реімбурсації «Доступні ліки», завдяки якій пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою отримують необхідні препарати безоплатно або з незначною доплатою. Сьогодні в програмі бере участь близько 18% населення України, передусім – люди похилого віку та представники соціально вразливих груп населення.

У тісній співпраці з експертами ВООЗ, а головне – з представниками громадськості, Урядом України розроблено та офіційно ухвалено Національний план заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку до 2030 року.

Цей план передбачає повну заборону реклами та інших видів стимулювання продажу тютюнових виробів, алкогольних напоїв, слабоалкогольних та енергетичних напоїв, а також продуктів харчування з високим вмістом солі, жирів, цукру та трансжирів.

З метою виховання здорових звичок у молодого покоління цей план також передбачає включення питань здорового способу життя у навчальні програми загальноосвітніх шкіл, закладів вищої та післядипломної освіти, а також проведення змістовних інформаційних кампаній про переваги здорового харчування та фізичної активності, шкоду куріння, надмірного вживання алкоголю, стресу та забруднення навколишнього середовища для здоров’я людей.

Ми працюємо над посиленням програм, спрямованих на профілактику та раннє виявлення серцево-судинних й онкологічних захворювань, діабету та хронічних респіраторних захворювань. Ми зміщуємо акцент на якість контакту українців з сімейними лікарями та якість відповідних медичних послуг. Менш ніж за шість місяців понад 18 мільйонів українців добровільно зареєструвалися в системі, щоб напряму спілкуватися з обраним лікарем. Це 43% населення країни.

Реалізація національного Плану передбачає досягнення наступних цілей до 2030 року: на третину зменшити передчасну смертність від неінфекційних захворювань; щонайменше на 10% зменшити зловживання алкоголем; на 10% зменшити поширеність низької фізичної активності; знизити до показника 18,5% поширеність споживання тютюнових виробів населенням у віці понад 15 років; зупинити зростання захворюваності на ожиріння та діабет; знизити на 25%  смертність від ДТП.

Досягнення цих амбітних цілей, що першою чергою орієнтовані на українців, які заслуговують на забезпечення належних умов для повноцінного життя в «єдиній та вільній» Європі, передбачає суттєве збільшення обсягів та якості інвестицій в людський капітал, тому Україна стала країною-раннім послідовником в проекті з розвитку людського капіталу Групи Світового Банку.

Для реалізації цієї трансформації в умовах вторгнення та постійних атак російських військ на українські території нам необхідне визнання та рішучі дії міжнародної спільноти, а також окремої уваги потребують проблеми та труднощі, з якими стикаються жителі окупованих Росією територій України, адже вони залишаються без належної медичної допомоги, ліків та захисту, пов’язаного з неінфекційними захворюваннями та їх наслідками. Російські окупанти продовжують жахливо та грубо порушувати права людини.

Разом з надійними партнерами ми працюємо над поліпшенням системи охорони здоров’я в країні. Ми звертаємось до ВООЗ з проханням провести відповідне дослідження для отримання об’єктивної оцінки реальної ситуації на окупованих територіях Криму та Сходу України. Здоров'я нашого народу не можна ігнорувати або приносити в жертву агресивній політиці президента Росії, його маріонеток та найманців.

Повний текст промови англійською читайте за посиланням: https://bit.ly/2xXh6Wo

Читайте також