Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Понад 600 страв: в Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень

18 квітня 2024
517

Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту «Cult Food» Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, розроблений на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Збірник складається з понад 600 страв і дає змогу ще більше урізноманітнити харчування учнів у школах України.

Презентація збірника відбулася у Києві у середній загальноосвітній школі №281 за участі першої леді України Олени Зеленської, міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, міністра освіти та науки Оксена Лісового, посла Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікса Бауманна, голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука, голови Національної асоціації громадського харчування та керівника команда реформи шкільного харчування Ореста Степаняка, шеф-кухаря Євгена Клопотенка та керівника офісу впровадження українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров'я» в Україні Галини Майструк. 

 

Чому це важливо?

 

Перший збірник страв для шкільних їдалень, що був затверджений у 2022 році, став вхідним квитком у реформу шкільного харчування та початком фундаментальних змін. За цей час команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка зрозуміла, що 180 страв — це надто мало, щоб забезпечити всі харчові потреби сучасних дітей. Відтак вирішила створити збірник рекомендованих рецептур із більшою кількістю страв. Усі вони розроблені спільно з провідними нутриціологами та технологами України, зокрема експертами Інституту громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва, Київського національного торговельно-економічного університету та Полтавського університету економіки і торгівлі.

«Нашою метою було створити максимально повний збірник рецептур, щоб урізноманітнити вибір страв у шкільних їдальнях та показати, що харчуватися корисно — це смачно, — говорить автор збірника, шеф-кухар Євген Клопотенко. — Я впевнений, що сьогодні кожен зможе обрати для себе страви до душі з понад 600 варіантів».

Всі страви, що увійшли до збірника, відповідають вимогам постанови Кабінету Міністрів №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», а сам збірник затверджено Держпродспоживслужбою, Інститутом громадського здоровʼя ім. О. М. Марзєєва та схвалено комісією Інституту модернізації змісту освіти МОН для використання в освітньому процесі.

«Коли кажуть “рецепт від Клопотенка”, уся країна знає, про що йдеться. Вдячна йому за те, що свого часу він, відомий кухар, долучився до реформи шкільного харчування. Євген підсилив реформу й навіть став її міфом. Наприклад, досі існує міф, що всі його рецепти обов’язкові до виконання. Насправді ця чудова, зрозуміла й детальна книжка — це допомога, натхнення для тих, хто готує шкільні обіди, щодня годує дітей. Вона — дуже крута база й підказка, але ніхто нікого не примушує готувати виключно за нею», — зауважила перша леді Олена Зеленська.

 

Що змінилося? 

 

«Україна, як культурний центр Європи, відзначається своїм унікальним і різноманітним кулінарним спадком, який відображає впливи численних європейських культур, — зазначає Орест Степаняк, керівник команди реформи шкільного харчування, голова Національної асоціації громадського харчування. — Розробка меню для освітніх закладів вимагає глибокої експертизи, і завдяки колосальній праці команди Євгена Клопотенка цей збірник стане ключем до значного розширення асортименту страв в школах по всій країні!».

Оновлений збірник складається з 14 розділів та 621 рецептури. Тут і традиційні українські страви, і популярні страви світової кухні, зокрема, зі шкільного меню європейських країн. 

 

«У збірнику враховані актуальні потреби дітей в частині харчування — запропоновано понад 80 альтернатив страв без лактози та глютену, а у кожній технічній картці вказані наявні алергени. Тепер, навіть якщо у школі лише одна дитина має особливі потреби в харчуванні, то вона, як і інші діти, матиме доступ до здорової їжі», — підкреслив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

 

Збірник складається не тільки з покрокових рецептів, а й технічних карток, що значно полегшать роботу шкільних кухарів. Вони адаптовані до різних форматів приготування: і на старому обладнані, й на сучасному. Крім того, кожна страва супроводжується прикладами подачі та оформлення. 

 

«Окремий фокус уваги в межах реформи — підготовка кухарів. Нещодавно саме затвердили професійний стандарт “Кухар закладу освіти”, — говорить міністр освіти і науки України Оксен Лісовий. — Крім того, за підтримки партнерів, створили кулінарні хаби для підготовки та підвищення кваліфікації кухарів. Минулого року у дев’яти областях України розпочали роботу 11 таких хабів, ще пʼять — відкрилися вже цього року. І стільки ж запрацюють до кінця весни». 

 

Розробка та видання збірника  стали можливими завдяки підтримці українсько-швейцарського проєкту  «Діємо для здоров’я», який впроваджує консорціум організацій: GFA Consulting Group, Університетські клініки Женеви/Hôpitaux Universitaires de Genève (HUG), Благодійний фонд «Здоров’я жінки і планування сімʼї» та агенція «One Health» за фінансової підтримки Швейцарії.

 

«Швейцарія підтримує здорове середовище у школах України вже понад 10 років. Сьогоднішня подія — це чудовий приклад того, як усі обʼєднуються навколо ідеї пріоритету здоров’я дітей як однієї з найважливіших інвестицій у здоровʼя майбутнього покоління українців, які житимуть в Україні і розвиватимуть цю прекрасну країну», — відзначає посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікс Бауманн.

«Здорове харчування є одним з найнадійніших способів запобігти ризикам розвитку хронічних захворювань, тож результатом інвестицій у здорове шкільне харчування буде зміцнення здоров’я цілого покоління українських дітей.  Серед наших спільних ініціатив — підтримка онлайн-платформи «ЗнаЇмо» (znaimo.gov.ua), дослідження харчових звичок школярів та проведення епідеміологічного контролю поширеності ожиріння серед дітей, допомога в оснащенні шкільних їдалень, освітні матеріали, підготовка кухарів, а тепер і видання цього чудового збірника рецептур сучасних і здорових страв», — зазначила керівниця офісу впровадження українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоровʼя» в Україні Галина Майструк. 

Друковані примірники збірника за підтримки українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» будуть безоплатно передані в заклади освіти, провідним фахівцям із впровадження реформи та активним учасникам змін шкільного харчування. Онлайн-версію збірника розміщено у вільному доступі на порталі «ЗнаЇмо» та на сайті Cult Food.