Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Понад 400 українських медзакладів розташовані на тимчасово окупованих територіях

9 липня 2022
4078

Більше ніж 400 українських закладів охорони здоров'я опинилися на тимчасово окупованих росіянами територіях. Ворог вже зруйнував тут 87 об'єктів охорони здоров'я, 84 з яких – на Донеччині, і продовжує нищити медичну інфраструктуру регіону. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я Олексій Яременко.

За його словами, Україна продовжує підтримувати медичну систему у тимчасово окупованих регіонах та щомісяця перераховує медзакладам кошти. З початку повномасштабної війни вже перераховано понад 4 мільярди гривень. 

«Там наші лікарі, які лікують наших українських пацієнтів. І це наша принципова позиція – завжди підтримувати своїх, де б вони не були. Сьогодні ми маємо зв'язок з більшістю медичних закладів, які знаходяться в окупації. Кожному, з ким такий зв'язок встановлено, щомісяця перераховується 1/12 від обсягу річної суми контракту за Програмою медичних гарантій», – розповів Олексій Яременко. 

Заступник міністра додав, що медикам, які працюють на тимчасово окупованих територіях, нараховується українська заробітна плата у розмірі не менше ніж 20 000 гривень для лікаря та 13 500  – для медичної сестри.

На територіях, які перебувають у тимчасовій окупації, медики продовжують лікувати пацієнтів навіть, ризикуючи життям.

Зокрема, лише на Херсонщині з початку війни понад пів тисячі лікарів «первинки» внесли в електронну систему дані про звернення 107 000 пацієнтів. Також лікарі виписали електронні рецепти для понад 4 000 пацієнтів. 

Нагадаємо, раніше МОЗ повідомляло, що росія продовжує блокувати постачання ліків на тимчасово окуповані території України.