Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Понад 140 тисяч е-рецептів на ліки за розладів поведінки, психіки та епілепсії виписали лікарі у 2023 році

13 лютого 2024
178

Українці, що мають епілепсію, розлади психіки та поведінки, можуть отримати лікарські препарати, що приймають за таких станів, за програмою «Доступні ліки» – безоплатно або з незначною доплатою. Програма покриває 65 таких препаратів, 23 з яких – безоплатні. 

Упродовж 2023 року українські лікарі виписали пацієнтам із розладами поведінки й психіки та епілепсією 142,4 тисячі рецептів. Найбільшу кількість – у м. Києві (20 996), Дніпропетровській (13 706), Львівській (12 990), Хмельницькій (11 290) та Житомирській (9 404) областях.

Як отримати препарати за програмою «Доступні ліки» за цим напрямом, якщо у вас епілепсія, розлади поведінки або психіки?

  • Зверніться до невролога або психіатра. Лікар створить план лікування в Електронній системі охорони здоров’я та сформує перший електронний рецепт.
  • З цим рецептом можна звернутися в будь-яку аптеку, яка має договір із НСЗУ. Всі такі аптеки позначені наліпками «Доступні ліки». 
  • За наступними рецептами можна буде звертатися до сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Вони зможуть призначити ліки на основі плану, який раніше склав невролог або психіатр. 

Зараз 13 433 аптеки й аптечних пункти мають договір за програмою реімбурсації на препарати з лікування розладів психіки, поведінки та епілепсії.  Знайти найближче до вас місце відпуску лікарських засобів можна:

  • за номером 16-77 – контакт-центр Національної служби здоров’я України (НСЗУ);
  • через аналітичну панель (дашборд) на сайті НСЗУ. Перейдіть на сторінку «Електронна карта місць відпуску лікарських засобів за е-Рецептом», в меню ліворуч оберіть область або ваш населений пункт, а в рядку «Програма е-рецептів» – пункт «НСЗУ (реімбурсація)» та потрібний напрям програми реімбурсації.

Термін дії рецепта – 30 днів з дати, коли вам його сформував лікар.