Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Делегація України бере участь у 63-й сесії Комісії ООН з наркотичних засобів

2 березня 2020
3883

З 2 по 6 березня під головуванням Першого заступника Міністра Андрія Семиволоса делегація України бере участь у 63-й сесії Комісії ООН з наркотичних засобів (United Nations Commission on Narcotic Drugs) — орган Організації Об'єднаних Націй (ООН), утворений за резолюцією Економічної і соціальної ради ООН (ЕКОСОР).

“Україна на період 2020-2023 років включена до Комісії з правом голосу! Це є дуже важливим кроком для нашої країни і, переконаний, допоможе адаптувати вітчизняне законодавство до міжнародного, застосувати кращі світові практики та відстояти інтереси країни на глобальному рівні”, - зазначив Андрій Семиволос.

За програмою, протягом п’яти днів сесії заплановано обговорення таких питань:

  1. Стратегічне управління, бюджетні та адміністративні питання:

  • робота постійної міжурядової робочої групи відкритого складу щодо поліпшення керівництва діяльністю і фінансового становища Управління Організації Об'єднаних Націй з наркотиків і злочинності;

  • директивні вказівки щодо стратегічних і бюджетних питань Управління Організації Об'єднаних Націй з наркотиків і злочинності тощо.

  1. Здійснення договорів про міжнародний контроль над наркотиками:

  • зміни в сфері застосування контролю над речовинами;

  • виклики і майбутня робота Комісії з наркотичних засобів, Всесвітньої організації охорони здоров'я та Міжнародного комітету з контролю над наркотиками для можливої ​​розробки рекомендацій щодо їх облікового статусу;

  • міжнародне співробітництво з метою забезпечити наявність наркотичних засобів і психотропних речовин для використання в медичних і наукових цілях тощо.

  1. Наступні заходи щодо виконання на національному, регіональному та міжнародному рівнях всіх зобов'язань за рішенням світової проблеми наркотиків та боротьби з нею, відображених в Декларації міністрів 2019 року.

  2. Міжорганізаційна співпраця та координація зусиль у справі вирішення світової проблеми наркотиків та боротьби з нею.

Відповідно до ст. 8 Єдиної конвенції 1961 Комісія має право: а) вносити зміни до всіх Списків наркотичних засобів; б) звертати увагу Міжнародної спільноти по контролю над наркотиками на обставини, що можуть мати відношення до його компетенції; в) давати рекомендації щодо реалізації цілей і постанов Єдиної конвенції 1961, включаючи програми наук, досліджень та обмін інформацією; г) звертати увагу держав, які не є учасниками Єдиної конвенції 1961, на постанови та рекомендації, які приймає Комісія на підставі даної конвенції, з тим щоб вони розглянули питання про вжиття відповідних заходів.