Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Пересувні амбулаторії здійснили 10 виїздів у найвіддаленіші селища Полтавщини та обстежили сотні пацієнтів

19 жовтня 2018
4533

Понад 13 мільйонів українців, які живуть у селах, потребують кращого доступу до якісних медичних послуг. Щоб отримати первинну медичну допомогу багатьом з них доводиться долати десятки кілометрів. На Полтавщині цю проблему вирішили у досить оригінальний спосіб: замість побудови стаціонарних амбулаторій на місцях, було придбано 7 пересувних медичних амбулаторій «Комплексні медичні послуги». Автомобілі вартістю у 1 млн доларів США були закуплені в рамках реалізації спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» на Полтавщині.

Щотижня пересувні амбулаторії відвідують кілька селищ, мешканці яких неподалік від домівки можуть безоплатно обстежитись на УЗД-апараті, виміряти артеріальний тиск, зняти ЕКГ або здати аналізи (загальний аналіз крові, визначення рівня глюкози, ризиків утворення тромбів, біохімічний аналіз крові).     

 

Перший спільний виїзд з онкологом

Два тижні тому три пересувні амбулаторії вирушили до Карлівського і Чутівського районів Полтавської області. У двох екіпажах, як зазвичай, працювали медичні сестри Полтавської обласної клінічної лікарні імені М.В. Скліфосовського разом з медиками районних центрів первинної медико-санітарної допомоги. А у третьому екіпажі, в рамках акції до Всесвітнього дня боротьби з раком грудей, працювали доктор медичних наук, професор і завідувач кафедри онкології та радіології з радіаційною медициною УМСА Володимир Баштан і фахівець УЗ-діагностики, лікар Карлівської ЦРЛ Іван Максимич. Це був перший спільних виїзд лікарів первинної ланки разом з онкологом.

Вперше за дуже довгий час мешканкам селища Шевченка на Карлівщині не довелося долати складний шлях до Карлівки, щоб отримати вузькоспеціалізовану медичну допомогу. Адже до районного центру треба їхати понад годину автомобілем і альтернативи немає: тут немає жодного рейсового маршруту навіть раз на тиждень. Щоб обстежити 15 пацієнток лікарям знадобилося більше трьох годин. Усі обстеження для пацієнтів - безкоштовні.

Мешканці відвіданих населених пунктів дуже позитивно оцінили роботу медиків і саму ідею пересувних амбулаторій. Також люди похилого віку були особливо вдячні за підйомник, адже їм важко піднятися сходами або кудись їхати за медичною допомогою.

«Загалом ми обстежили 44 мешканців, охопивши своєю увагою досить віддалені села, де мешкає мало людей. Після того, як лабораторія Карлівської ЦРЛ передасть результати аналізів крові, з ними працюватимуть сімейні лікарі. У нас понад 70% населення обрали лікарів і підписали декларації», – підбила підсумки Людмила Терентьева, головний лікар Карлівського ЦПМСД.

 

Пересувні амбулаторії і соціальне таксі

Минулого тижня пересувні амбулаторії «Комплексні медичні послуги» вирушили до мешканців маленьких сіл Семенівського та Хорольського районів. У селі Стайки Хорольського району проживає 79 людей. Обстежитися прийшли близько десяти.

«Кардіограму зробили, виміряли тиск на такому апараті, що я такого не бачила, взяли кров на аналіз. Я гіпертонік, часто звертаюся до нашого сімейного лікаря.  Наш сімейний лікар знаходиться у селі Нова Аврамівка, це 7 кілометрів. А центральна – це 15-17 кілометрів», – розповідає жителька села Стайки Наталія Гашевська.

Медична сестра обласного клінічного кардіологічного диспансеру Яніна Крамарь зазначає, що робота в пересувній амбулаторії не відрізняється від роботи в стаціонарі.

«Ми так само знімаємо кардіограму, так само вимірюємо артеріальний тиск і робимо забір крові. Ми вимірюємо індекс маси тіла, зріст, вагу. Ці дані передаються на ПМСД до лікарів», - каже медична сестра.

Також у медичних працівників є автомобіль, призначений для того, щоб підвозити до амбулаторій найбільш складних пацієнтів.

«У нас є соціальне таксі, яким ми сьогодні приїхали у село Стайки, щоб підвозити пенсіонерів, які у нас обслуговуються, і взагалі усіх пенсіонерів, щоб вони могли пройти медичне обстеження. 7 пацієнтів уже скористались можливістю соціального таксі», - говорить фахівець із соціальної допомоги Валентина Моргун.

За день медичні сестри Полтавського обласного клінічного кардіологічного диспансеру разом з колегами з центрів первинної медико-санітарної допомоги цих районів обстежили загалом 101 людину: 40 селян з Хорольського району та 61 – з Семенівського.

Наразі пересувні амбулаторії вже здійснили 10 виїздів у найвіддаленіші села Полтавщини. За цей час відвідали 13 районів області.