Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Оперативні дані щодо захворюваності на грип, ГРВІ, кір та дифтерію

6 листопада 2019
10950

ГРВІ та грип

 

За минулий тиждень (28.10–03.11.2019) на ГРВІ в Україні захворіло 147 499 осіб, із них 67,0% діти віком до 17 років. Інтенсивний показник захворюваності становить 385,7 на 100 тисяч населення, що на 19,1 % менше епідемічного порогу по Україні.

Зареєстровано 6 випадків серед пацієнтів, клінічний стан яких підлягає визначенню випадку грипоподібного захворювання, інтенсивний показник склав 15,9 на 100 тисяч населення та 27 випадків тяжкої гострої респіраторної інфекції .

В усіх регіонах України активність грипу та ГРВІ знаходилась на неепідемічних рівнях.

За звітний тиждень не зареєстровано жодного летального випадку внаслідок грипу.

Упродовж звітного тижня проти грипу вакциновано 39 395 людей, а з початку епідемічного сезону щеплення зробили 90 774 осіб.

Детальніше — в інформаційному бюлетені Центру грипу та ГРВІ.

Грип — це гостре респіраторне захворювання, спричинене вірусом. Легко передається від людини до людини переважно через кашель, чхання або ж близький контакт. Будь-хто у будь-якому віці може захворіти на грип. Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів. Не займайтесь самолікування - звертайтеся до лікаря. 

Найкраща профілактика грипу — це щорічна вакцинація.

Читайте також: Як відрізнити грип від ГРВІ, 9 народних засобів, які не допоможуть вилікувати грип: коментують лікарі

 

Кір

 

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, з 25 по 31 жовтня 2019 р. в Україні на кір захворіла 51 людина: 17 дорослих і 34 дітей. 

Протягом тижня найбільше нових випадків кору зареєстровано у Чернівецькій, Вінницькій та Дніпропетровській областях. Дані захворюваності в областях можна дізнатися за посиланням.

Із літа 2017 р. на кір захворіли більше 115 000 людей, 41 з яких померла.

Кір — надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Дев’ять із десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень — пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту) тощо, а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору — вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

Якісні та безпечні вакцини є у наявності в усіх регіонах. Якщо в окремому лікувальному закладі вакцина відсутня, необхідно звернутися до департаменту/управління охорони здоров’я ОДА, який повинен здійснити перерозподіл у межах району або області.

Докладно про кір та вакцинацію проти кору: https://bit.ly/2Dok6Qh.

 

Дифтерія

 

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, станом на 4 листопада 2019 року підтверджено 22 діагноза “дифтерія”. Водночас за попередні 9 років, із 2010 по 2018 рік, загалом зареєстровано 56 випадків. Інші випадки дифтерії, про які в ЗМІ шириться інформація, станом на сьогодні лабораторно не підтверджені. 

МОЗ України наголошує, що вакцинація від дифтерії дозволяє захистити себе і близький від тяжких наслідків хвороби. В Україні наявно 6 млн 800 тис. доз вакцини від дифтерії, які розподілені по всіх областях. Безоплатне щеплення можна отримати звернувшись до педіатра, терапевта чи сімейного лікаря, з яким у вас укладена декларація.

Читайте також: Дифтерія: в чому небезпека і як захистити себе?

читайте також