Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Офіційна позиція МОЗ України щодо державної закупівлі тест-систем у компанії ТОВ “Діагностичні системи України”

22 червня 2018
4448

Протягом кількох останніх днів у ЗМІ з’являються публікації щодо проведених міжнародної організацією Crown Agents заходів із закупівель тест-систем, у ході яких було рекомендовано ТОВ “Діагностичні системи України” як постачальника з кращою пропозицією. Оскільки більшість із таких публікацій містить недостовірну інформацію та помилкові судження, МОЗ України закликає представників ЗМІ та народних депутатів ознайомитись із фактами та не сприяти поширенню маніпуляцій.

Факти:

  1. Готові тест-системи для перевірки донорської крові (на гепатит С, гепатит Б і сифіліс) від ТОВ “Діагностичні системи України” виробляються в Україні.

  2. Crown Agents рекомендували цього виробника як такого, що надав кращу цінову пропозицію та успішно пройшов комплексну перевірку. За результатами перевірки було встановлено, що ця компанія зареєстрована в Україні, здійснює діяльність і сплачує податки на території України відповідно до чинного українського законодавства. Тобто у процесі тендеру не існувало жодних законних підстав не допускати компанію до тендеру у відповідності до жорстких процедур, спрямованих на забезпечення чесної конкуренції серед усіх перевірених постачальників. На цей час Указом Президента України № 126/2018 від 02 травня 2018 р. в переліку юридичних і фізичних осіб, щодо яких застосовуються санкції, ні ТОВ «Діагностичні Системи України», ні бенефіціари компанії не зазначені.

  3. Станом на 22 червня жодних перерахувань коштів за цим тендером не здійснювалось.

  4. МОЗ України вважає неприпустимим спонсорувати країну-агресора у будь-який спосіб. Тому оскільки виявилося, що бенефіціаром ТОВ “Діагностичні системи України” є громадянин Російської Федерації, Міністерство звернулося до Crown Agents з проханням перейти у цьому тендері до іншого постачальника.

МОЗ України інформує усі заклади медичної допомоги, що можуть здійснювати закупівлю лікарських засобів і медичних виробів у різних регіонах України самостійно, за кошти місцевих бюджетів, не погоджуючи це з Міністерством, про необхідність врахувати цю позицію Міністерства при проведенні тендерів на місцях.