Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Найпоширеніші скарги українців на психічне здоровʼя цього року

11 жовтня 2023
203

За 8 місяців цього року близько 52 тисяч пацієнтів отримали психологічні послуги на «первинці» за пакетом ПМГ* «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». 

Загалом з січня по серпень 2023 року, 9 110 лікарів «первинки» надавали медичні послуги з охорони психічного здоровʼя за згаданим пакетом. 

Здебільшого українці жалілися на загальне нервування й напруженість, відчуття тривоги та порушення сну. Зокрема, серед пацієнтів, які звернулися до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, переважали наступні скарги:

  • відчуття тривоги/нервування/напруженості – 27 428 осіб,
  • порушення сну – 17 439 осіб,
  • пригнічений настрій – 5 008 осіб,
  • порушення памʼяті – 2 968 осіб,
  • гостра реакція на стрес – 2 236 осіб,
  • відчуття роздратованості, злість – 2 281 особа.

Також, за даними Нацслужби здоровʼя, станом на 14 вересня 2023 року, 3 766 звернень, за якими були надані послуги, стосувалися дитячої поведінки.

Нагадаємо, аби спростити доступ українців до підтримки психічного здоров’я, МОЗ разом із ВООЗ та НСЗУ навчають українських медичних працівників за глобальною програмою ВООЗ – Mental Health Gap Action Programme (mhGAP). Станом на початок жовтня 2023 року понад 45 000 медичних працівників успішно пройшли онлайн-курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP»**.

Зауважимо, що послуги в рамках Програми медгарантій, є безоплатними для громадян. Оплату за них медзакладам здійснює НСЗУ. Так, загальна сума сплачених надавачам коштів за пакетом  «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» у 2023 році склала 7 883 091 грн (станом на 02.10.2023 р.). Таку оплату отримали 569 медзакладів.

Наразі 670 медзакладів законтрактовані на пакет ПМГ «Супровід і лікування дорослих та дітей із психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». 

Як знайти найближчу лікарню і потрібного лікаря, у якого можна отримати допомогу щодо психічного здоров’я, ми писали раніше.

* Програма медичних гарантій

** Онлайн-курс був розроблений групою фахівців із психічного здоров’я та загальної практики – сімейної медицини з досвідом роботи з програмою mhGAP, за загальної координації Академії НСЗУ, експертної підтримки ВООЗ та керівництва МОЗ України. У розробці курсу взяли участь фахівці Академії Сімейної Медицини України, україно-швейцарського проєкту «Психічне здоров'я для України», ГО «Проліска» та Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я». Розробка відбувалася у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської зі створення Всеукраїнської програми ментального здоров’я, за фінансової підтримки Бюро USAID з питань гуманітарної допомоги та за підтримки Швейцарської Конфедерації.