Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ та Світовий банк запускають новий проєкт у сфері відновлення охорони здоров’я

27 жовтня 2022
1797

Міністерство охорони здоров’я України спільно зі Світовим банком провели громадські слухання щодо запуску нового проєкту у сфері охорони здоров’я України – «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя». 

Повномасштабне вторгнення росії принесло безліч втрат та руйнувань. Щоденно ворожа російська армія обстрілює мирні міста та цивільне населення, продовжується руйнація інфраструктури, в тому числі й медичної. У деяких регіонах через постійні обстріли надання звичних медичних послуг населенню значно ускладнилось. Впровадження даного проєкту дасть змогу підтримати національну систему охорони здоров’я та впоратися з післявоєнними викликами. 

«З перших днів війни МОЗ та Світовий банк продовжують активну співпрацю. У попередні роки ми разом працювали над системними реформами галузі та удосконалювали нормативну базу. Продовжується робота над зміцненням професійних знань і умінь медиків. Разом ми посилили спроможність України протидіяти поширенню коронавірусної інфекції. Надійна підтримка Світового банку стала особливо відчутною у надзвичайно складний період протистояння України в повномасштабній військовій агресії росії. Один із проєктів було підготовлено в перші дні війни і реалізовано в рекордно короткий термін – за кілька тижнів. Це був унікальний досвід для проєктів Світового банку. Завдяки цьому ми змогли  забезпечити заклади охорони здоров'я України критично необхідним обладнанням», – сказала заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак.

Також заступниця міністра зазначила, що у новому проєкті першочергові кроки Міністерство спрямує на забезпечення стійкості національної системи охорони здоров'я, підтримку закладів первинної медичної допомоги та лікарень, відновлення доступу пацієнтів до основних медичних послуг та задоволення попиту на послуги охорони психічного здоров’я і реабілітації. 

Відповідно до «Швидкої оцінки завданої шкоди та потреб на відновлення», підготованої урядом України, Світовим банком та Європейською комісією, загальні потреби сектору охорони здоров'я, включаючи накопичену шкоду інфраструктурі та збитки сектору охорони, оцінюються в 15,1 млрд доларів США. 

На думку експертів, для України це буде унікальний і надихаючий досвід, адже відновлення системи охорони здоров’я починається у складні часи, коли війна ще триває. Але ми твердо впевнені у перемозі України. Підготовка до майбутнього відновлення базуватиметься на експертних оцінках втрат і потреб, із використанням ресурсів Світового банку та залученням інших міжнародних партнерів, які прагнуть допомагати Україні. 

Запланований період підготовки нового проєкту «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» – три місяці. 

Міністерство й надалі працюватиме для підтримки і розвитку системи охорони здоров’я України. Нині МОЗ опрацьовує механізми вирішення проблемних для галузі питань і планує комплекс проєктів, які будуть впроваджуватись впродовж 5 років. Підтримка цих проєктів відбуватиметься з різних джерел, враховуючи позику та гранти Світового банку, Банку розвитку Ради Європи, Європейського банку реконструкції та розвитку та інших.