Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ створюватиме нову модель медсестринства

11 травня 2018
9503

12 травня - Міжнародний день медичної сестри

Більшість працівників охорони здоров'я в усьому світі - це медсестри. Саме вони найбільше часу проводять з пацієнтами і саме від них дуже часто залежить процес одужання. Водночас, роль медсестер в суспільстві і навіть в медичному середовищі залишається недооціненою. МОЗ планує змінити цю ситуацію.

Наразі у нас діють стереотипні застарілі підходи до ролі медсестер у системі охорони здоров’я. Вони потребують змін.Тому разом з медичною спільнотою МОЗ обговорює створення нової моделі фахівця з медсестринства.

«Ми бачимо в інституті медсестринства великий потенціал для позитивних змін у медицині. Адже медсестра, хоч і не самостійно призначає лікування пацієнту, проте на відміну від лікаря, перебуває поруч із ним набагато більше часу. Вона або він помічає зміни в його стані, вміє заспокоїти та мотивувати продовжувати лікування. Тому дуже часто процес одужання пацієнта залежить від саме від роботи медсестри. Ми хочемо заохотити більше людей вчитися цій професії. Трансформація медичної системи допоможе надати нашим медсестрам більше можливостей для самореалізації та розвитку. Зокрема, медичні заклади, після автономізації, зможуть відмовитися від тарифної сітки та підвищувати зарплати медичних фахівцям, зокрема і медсестрам»,- наголошує в.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун.

Окрім поліпшення умов роботи, важливо перейти на більш якісний та сучасний рівень освіти медичних сестер. Ширший спектр повноважень (як це відбувається на Заході) зберігає лікарю дуже багато часу та дає можливість допомагати більшій кількості пацієнтів. Тому необхідно запровадити сучасні міжнародні стандарти та вчити наших медсестер сучасним практикам.

Для того, аби втілити ці зміни 20 березня 2018 року відбулася конференція на тему «Реформування медсестринства в охороні здоров’я України. Освіта молодших спеціалістів». А 14 травня 2018 року в Клубі Кабінету Міністрів України в.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун проводить конференцію на тему «Реформування медсестринства в охороні здоров’я України. Професійна діяльність медичної сестри».

Читайте також