Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ роз'яснює: як відбувається медична евакуація захисників України за кордон

17 травня 2023
355

Попри повномасштабну війну росії проти України, одним із першочергових пріоритетів Уряду є забезпечення військовослужбовців необхідною медичною та реабілітаційною допомогою, доступ до якої обмежено через військову агресію росії.

Саме тому Міністерство охорони здоров’я продовжує активно працювати у напрямі медичної евакуації та направлення постраждалих українців на подальше лікування до закордонних клінік. 

Так, нещодавно урядом України було ухвалено постанову «Про внесення змін до Порядку направлення осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у звʼязку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон». Завдяки таким змінам механізм направлення на лікування за кордон захисників України значно спрощено. 

Зараз процес медевакуації захисників України за кордон відбувається так:

– медзаклад, в якому захисники України перебувають на лікуванні та/або реабілітації, самостійно ініціює та визначає необхідність направлення їх на лікування за кордон та готує пакет документів, зокрема:

  • згоду захисника України або його законного представника на лікування за кордоном; 
  • згоду на обробку та передачу персональних даних медзакладам іноземних держав;
  • виписку з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого за формою, затвердженою МОЗ;
  • висновок про необхідність направлення захисника на лікування за кордон.

– далі висновок разом із пакетом документів надсилають до відповідного державного органу, що входить до складу сектору безпеки й оборони, в якому проходить службу захисник України (медзаклад Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Державної прикордонної служби та інших);

Зазначимо, що тепер висновок формує лікарня, в якій надають допомогу захиснику України, тож отримувати заключення консиліуму військово-медичного закладу не потрібно. 

Відповідний державний орган, що входить до складу сектору безпеки й оборони, надсилає на розгляд МОЗ в електронній формі лист-направлення з копіями документів.

– МОЗ шукає відповідні медзаклади іноземних держав, які готові безоплатно надати захиснику України усю необхідну медичну та реабілітаційну допомогу;

– МОЗ листом інформує Командування Медичних сил або відповідний державний орган, що входить до складу сектору безпеки і оборони, Адміністрацію Держприкордонслужби та МЗС про погоджений з іноземною стороною перелік захисників України, яких медзаклади іноземних держав можуть прийняти на лікування за кордоном;

– Транспортування до закордонної клініки здійснюється за сприяння МОЗ та офіційних структур Європейської Комісії.

Зазначимо, завдяки активній міжнародній підтримці та взаємодії з партнерами Міністерству охорони здоров’я України вдалося забезпечити евакуацію вже понад 3 700 постраждалих українців, які потребували спеціалізованої медичної допомоги чи/або реабілітації, серед яких є цивільні та військові.