Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ: на деокуповані території Херсонщини передано необхідну медичну гуманітарну допомогу

16 листопада 2022
1882

Команда Міністерства охорони здоров'я України спільно з Херсонською обласною військовою адміністрацією та міжнародними партнерами працюють над налагодженням сталої роботи медичних закладів та наданням медичної допомоги мешканцям деокупованих територій Херсонщини.  

На сьогодні в області працює 43 заклади охорони здоров’я, які забезпечуються пріоритетними лікарськими засобами для стаціонарного лікування і продовжують надавати медичну допомогу.

«Попри ворожі обстріли щоденно до Херсонської області відправляємо  гуманітарний вантаж з національного та регіональних медичних гуманітарних складів. З 13 листопада, до медичних закладів Херсонщини відправлено понад 100 палет необхідних лікарських засобів, медичних виробів, а також медичного обладнання. Разом з нашими партнерами ми докладаємо максимум зусиль, щоб мешканці Херсонщини отримали необхідну медичну допомогу та критично важливі ліки. Тому проводимо щоденні оперативні наради, направили нашу бригаду, яка вивчає ситуацію на місці, по всіх лікарнях, це дозволяє оперативно виявляти нові потреби та адекватно на них реагувати. Не притаманна раніше для Міністерства практика зараз є нормою і пріоритетом діяльності», — зазначив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко. 

НСЗУ здійснено оплати надавачам медичних послуг за укладеними договорами за надані медичні послуги протягом січня – жовтня 2022 року на загальну суму майже 3 млрд грн. Також Міністерство володіє оперативною інформацією щодо залишків коштів на рахунках лікарень, які, зокрема, будуть спрямовані на покриття нагальних потреб, що виникли через варварські дії російських окупантів.

У Херсоні на базі кількох медичних закладів організовано пункти видачі гуманітарних ліків та за ініціативи МОЗ в приміщенні залізничного вокзалу проводяться безоплатні медичні огляди пацієнтів бригадами міжнародної організації «Лікарі без кордонів». З 17 листопада лікарі будуть працювати в селі Посад-Покровське.

Окрім цього, працюють команди медицини катастроф МОЗ у Кочубеївській, Високопільській, Нововоронцовській громадах, які виїжджають у населені пункти, в кожному з яких щодня надають медичну допомогу 30–60 пацієнтам.

Командою МОЗ проводиться медичне рекогностування на звільнених територіях. На основі оперативної інформації з місця події в міру розмінування будуть залучатися додаткові команди медицини катастроф.

Зазначимо, що під час окупації окупанти зруйнували 23 об'єкти закладів охорони здоров’я.