Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Міністерство охорони здоров’я представило кроки впровадження Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на 2021-2022 роки.

29 червня 2021
786

24 червня відбулося перше засідання Ради безбар`єрності під головуванням Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та за участі першої леді Олени Зеленської. 

Безбар'єрність стає новою суспільною нормою. Зміни, ініційовані на Раді безбар’єрності, стосуються не лише людей, котрі змушені стикатися з різними бар’єрами у своєму житті. Ці зміни насамперед про те, якою країною ми прагнемо бути. Країною, де кожен має рівні права та можливості. Країною без бар’єрів, – зазначила Олена Зеленська, ініціаторка Національної стратегії із створення Безбар'єрного простору в Україні.

Під час засідання Прем'єр-міністр Денис Шмигаль наголосив на тому, що необхідно спільними зусиллями сформувати  чіткий  план дій та визначити пріоритетні завдання для кожного напрямку безбар’єрності .

Міністерство охорони здоров’я також  представило свої кроки, щодо впровадження безбар’єрності. Зокрема, йдеться про: 

  • Впровадження міжнародної класифікації функціонування обмежень життєдіяльності та здоров’я в Україні.
  • Формування медичних  висновків про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров’я (Е-лікарняні)
  • Удосконалення нанесення шрифту Брайля на ліках та медичних виробах завдяки новим вимогам до форматів подання інформації для потреб людей з порушеннями зору. 
  • Створення безбар’єрних умов для осіб з порушеннями слуху  в усіх закладах охорони здоров’я, шляхом дублювання важливої звукової інформації текстами, організація перекладу жестовою мовою тощо. 
  • Проведення аудиту доступності будівель МОЗ України та підпорядкованих закладів охорони здоров’я. 

"Питання безбар’єрності для Міністерства охорони здоров’я – це насамперед питання про громадян України, їх здоров’я та повноцінне життя. Відповідно до Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року ми бачимо своїм завданням забезпечення доступу всіх груп населення до медичних послуг та створення дружнього до пацієнта медичного середовища як в плані інформації та зв’язку, так і в архітектурній доступності" - заначив під час виступу міністр охорони здоровя, Віктор Ляшко.